Een ondernemer werkt soms bijna de klok rond. Ook in zijn/haar zogenaamde vrije tijd. Dat is niet altijd productief. Personal coach Sara Van Wesenbeeck geeft negen nuttige tips om je vrije tijd niet (of minder) te laten vervuilen door het werk.

TIP 1 – Voortaan is dit je nieuwe motto: ik laat mijn vrije tijd niet vervuilen door het werk of werkgerelateerde zaken.

TIP 2 – Houd werktijd en privétijd zo veel mogelijk gescheiden. Werk alleen na de uren thuis als het echt niet anders kan.

TIP 3 – Reserveer je vrije tijd (zo veel mogelijk) om je batterijen weer op te laden. Hoe wil jij je vrije tijd het liefst doorbrengen? Maak een lijst met ideeën. Het opschrijven maakt het minder vrijblijvend dan het als idee in je hoofd te hebben.

TIP 4 – Leer de kunst van het stoppen en geef regelmatig pauzeren een vaste plaats in je leven. Je hersenen hebben nu eenmaal rustpunten nodig, korte en lange. Zonder pauzes kun je immers niet productief zijn en nemen taken veel meer tijd in beslag. Neem dus pauzes, en beschouw ook je avond als pauze.

TIP 5 – Thuiswerken na de uren kun je ook vermijden door goed te plannen. Zo komt er meer tijd vrij voor datgene wat echt belangrijk is. Gebruik je agenda als leidraad.

TIP 6 – Waak er over dat de uren die je op het werk doorbrengt vooral ook productieve uren zijn, dat je dingen écht kunt afwerken. Bouw daarvoor elke dag minstens één moment in waarop je ongestoord kunt (door)werken. Noteer het in je agenda, hang een ‘do-not-disturb’-bordje aan je kantoordeur, schakel je smartphone uit.

En als je echt af en toe toch thuis moet werken:

TIP 7 – Baken de thuiswerktijd af en sta jezelf geen uitzonderingen toe. Maak goede afspraken met je partner, dan kan die bijvoorbeeld ondertussen voor de kinderen zorgen en zul jij geconcentreerd kunnen doorwerken en niet meer tijd dan nodig aan je thuiswerk besteden.

TIP 8 – Werk ook niet elke dag thuis na de uren, maar bijvoorbeeld hoogstens één dag per week.

TIP 9 – Waak erover dat de extra tijd die je thuis werkt vooral ook productief is. Houd alle stoorzenders zo veel mogelijk op afstand – dus niet stiekem een kijkje nemen op Facebook of met een half oog (mee) naar televisie kijken of op de kinderen babysitten.
Je wilt toch immers zo snel mogelijk aan je kwali-tijd beginnen?