VercammenMatthias en Jonas Vercammen, twee broers die samen een tuinbouwbedrijf hebben aan de Tallaert 78 in Koningshooikt, openen daar op 15 augustus een hoevewinkel. In de winkel zullen ze hun zelfgeteelde vollegrondsgroenten verkopen, kwaliteitsfruit van kwekers uit de buurt en hoeveproducten van lokale producenten, zoals honing, appelsap en confituur.

De broers zijn de derde generatie van een tuinbouwersfamilie. Hun grootouders richtten het bedrijf op in Berlaar-Heikant, en later namen hun ouders de zaak over. Matthias en Jonas stapten eveneens in het familiebedrijf en brachten de productie voor het grootste deel over naar de huidige lokatie. Daar kweken ze meer dan 25 verschillende groenten. Bloemkolen zijn hun topper, maar ze kweken er onder meer ook broccoli, venkel, spitskool, boerenkool, pastinaak, bonen, erwten, pompoenen, peterselie, rode biet, tomaten en aardappelen. Matthias houdt zich vooral bezig met de teelt; Jonas biedt de groenten te koop aan op de wekelijkse markten van Bonheiden, Aarschot, Geel, Scherpenheuvel en Heist-op-den-Berg.

Er kwamen geregeld ook mensen naar het tuinbouwbedrijf om er ter plaatse groenten te kopen. Om die verkoop wat te structureren, werd de hoevewinkel opgericht. “We zullen er elke woensdag- en vrijdagnamiddag verkopen van 14 uur tot 18.30 uur”, zegt Evi Van Camp, de echtgenote van Matthias.

Het tuinbouwbedrijf van de gebroeders Vercammen is trouwens niet zomaar een kwekerij, het is een zorgboerderij. “Drie dagen per week komen er mensen van de zorginstelling Autigone uit Rijmenam helpen bij de teelt. De instelling vangt mensen met autisme op. Bij ons voeren ze taken uit die passen bij hun behoeften en hun mogelijkheden. Ze hebben bij ons een vast dagritme, wat hen een gevoel van rust en veiligheid geeft. Bovendien is het resultaat van hun werk hier zichtbaar en tastbaar, en dat geeft veel voldoening, ook voor ons.”