karin carmelietUnizo heeft tijdens de tweede editie van Belgian Beauties opnieuw het beste Belgische relatiegeschenk en de beste Belgische souvenir. Karin Carmeliet uit Reet prijkte op de shortlist met 10 laureaten. Zij kon echter niet met de hoofdprijs, een gegarandeerde afname, naar huis. Vorig jaar sleepte ze met de zilveren pin Floral nog een tweede plaats in de wacht.

Linda Van den Bulck en Marc Leloup van Belgische Saffraan en Peter Stevens van Amandino winnen met hun Saffron Secrets, pralines met saffraan, de prijs voor beste souvenir. Juwelenontwerpster en glasblazer Ann Cox sleepte met haar Belgian Button, een broche of manchetknopen met de driekleur, de prijs voor beste relatiegeschenk in de wacht. Karin Carmeliet nam opnieuw deel met een zilveren pin/broche met de Belgische driekleur.

Unizo organiseert de wedstrijd, omdat toeristen nog te vaak huiswaarts keren met een souvenir ‘made in China’ terwijl er zo vele waardevolle, ambachtelijke en unieke Belgische producten zijn die ons land minstens even sterk symboliseren. “Souvenirs en relatiegeschenken zijn geen exportproducten pur sang, maar ze zijn minstens even belangrijk om ons land naar de wereld uit te dragen”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. Leden van Handmade in Belgium, het unizo-authenticiteitslabel voor unieke en handgemaakte producten, konden naar de award meedingen, zolang hun inzending maar uniek en Belgisch is en een winkelwaarde heeft van ongeveer 20 euro voor een souvenir en 100 euro voor een relatiegeschenk. Uit alle inzendingen maakte de jury een shortlist van 10 laureaten.