MECHELEN/ACCRA – Reisorganisatie Joker, met hoofdkantoor in Mechelen, opent zijn zeventiende ViaVia Reiscafé in de Ghanese hoofdstad Accra. Hier staat alles in het teken van duurzaam ondernemen.

Het officiële openingsfeest van ViaVia Accra is gepland voor begin juli, maar het gastenverblijf met zes kamers is al open. Het vernieuwde restaurant opende eind januari en is nu al een ontmoetingsplek voor Ghanezen en reizigers van over de hele wereld.

Uitbaters en eigenaars van ViaVia Accra zijn het echtpaar Henk en Joa Bosch. “De uitspraak Alles Begint Met Ontmoeten bepaalt ons hele leven. Uit ervaring weten we dat ontmoetingen met Ghanezen altijd heel hartelijk én verrijkend zijn. Daar willen we mogelijkheden voor aanreiken”, zeggen ze.

Bij ViaVia Joker Reiscafés staat alles in het teken van sociale ontwikkeling en duurzaam ondernemen. Dat betekent: correcte arbeidsvoorwaarden en werkomstandigheden voor het personeel, zelfs beter dan gemiddeld. Henk: “We runnen het guesthouse en restaurant samen met Rejoice, Grace, Adjei en Kwame. We betrekken hen in de besluitvorming en organiseren samen leuke momenten. Voor Ghana is dat atypisch: meestal geeft de baas je taakopdrachten en bemoeit hij zich verder niet met jou.”

Engagement

Het engagement van Henk en Joa gaat verder dan de werkrelatie met hun medewerkers. Ze ontwikkelen leermaterialen voor kleuter- en basisscholen en via themareizen en -trainingen willen ze reizigers in contact brengen met het echte Ghana. ViaVia Accra brengt mensen ook samen via kookworkshops van kok Kwame, leesgroepen, workshops batikken, dans- en muziekavonden,…

Henk en Joa woonden en werkten in de jaren ’90 ruim 6 jaar in Ghana. Ze spreken ook Twi, een van de belangrijkste talen. Bijna 20 jaar later, in mei 2017, keerden ze definitief terug.

Joa: “Het land en de mensen spreken ons gewoon heel erg aan. Er zijn heel wat historische plekken om te bezoeken. De mensen zijn ongelooflijk hartelijk en de cultuur enorm boeiend. We willen reizigers en Ghanezen met elkaar in contact brengen, omdat we uit ervaring weten dat dit meer dan de moeite waard is.”