truckveilig145 transportbedrijven en 888 vrachtwagenchauffeurs zijn donderdag door de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV), gevestigd in Mechelen, bekroond met een Truckveilig-label. Het gaat om bedrijven en chauffeurs die vorig jaar het Truckveilig-charter hebben ondertekend. Truckveilig is een initiatief van de VSV en de Vlaamse overheid waarmee zowel transportbedrijven als vrachtwagenbestuurders zich aan de hand van een aantal concrete actiepunten kunnen engageren voor meer veiligheid in het wegtransport. Bestuurders kunnen er bijvoorbeeld over waken dat ze voldoende fit en uitgerust achter het stuur zitten, terwijl werkgevers kunnen zorgen voor haalbare rittenschema’s en een correct onderhoud van het vrachtwagenpark.

Met het Truckveilig-charter en het bijhorende label willen de VSV en de Vlaamse overheid transportbedrijven en vrachtwagenbestuurders die inspanningen leveren om de veiligheid in het wegtransport te verbeteren, op een positieve manier ondersteunen en de vele goede voorbeelden binnen de sector belonen en ruimer bekend maken. Truckveilig werd in 2012 gelanceerd en biedt chauffeurs en transportbedrijven jaarlijks de gelegenheid om het charter te ondertekenen of hun engagement te hernieuwen.

In 2014 telde het charter in totaal 2243 ondertekenaars, waarvan 2156 chauffeurs en 87 bedrijven. In totaal 888 chauffeurs en 45 transportbedrijven dienden een volledige evaluatie in en bleken te voldoen aan de criteria om bekroond te worden met het Truckveilig-label.

Bij de laureaten waren ook een aantal bedrijven uit de grote regio rond Mechelen: DSS Trans uit Kapelle-op-den-Bos, Cibatrans uit Heist-op-den-Berg, Transport Dehertogh uit Bornem, Van Dievel Transport uit Mechelen, Van Oort uit Tisselt en Van Os-Sonnevelt uit Londerzeel.