MECHELEN – Na een renovatie van drie maanden is het markante stadsgebouw De Zeeridder in Mechelen heropend als eigentijdse werkplek voor de medewerkers van Groep Mechelen. Het gebouw is ingericht volgens de principes van het Nieuwe Werken.

Groep Mechelen (Stad en Sociaal Huis) wil evolueren tot een moderne werkgever in een duurzame en flexibele werkomgeving, op maat van verschillende generaties werknemers.

“Als lokale overheidsorganisatie van het jaar moet je voorsprong trachten te behouden. Dat doen we door heel onze organisatie te modelleren naar het nieuwe werken. Dat vergt aanpassingen aan infrastructuur, bedrijfscultuur en apparatuur. Met de opening van de Zeeridder in zijn nieuw jasje wordt de implementatie van het nieuwe werken verankerd in onze organisatie”, aldus Mechels burgemeester Bart Somers.

Een hoeksteen van het nieuwe werken is flexibiliteit. Beschikbare ruimtes werden geoptimaliseerd. Standaard werkplekken werden aangevuld met alternatieve werkplekken. Een keuze voor minder kantoorruimte impliceert steun voor telewerken. Bovendien kunnen alle medewerkers telkens de beste werkplek kiezen in functie van hun taak op een specifiek moment. Op elke plek is wifi beschikbaar. Ook de printing- en telefoniesystemen werden volledig vernieuwd en geoptimaliseerd.

Welzijn

Veel aandacht gaat in het vernieuwde gebouw ook naar welzijn op het werk. Met aangepaste koffiecorners en loungehoeken worden medewerkers gestimuleerd om pauzes in te lassen die de concentratie verhogen. Zittende en staande werkplekken prikkelen werknemers om meer te bewegen. Finaal moet meer comfort leiden tot minder ziekteverzuim.

Duurzaamheid was een rode draad bij de herinrichtingswerken. Zo werd 41% van het bestaande meubilair opnieuw ingezet terwijl 16% van bestaand materiaal werd gerecupereerd tot nieuw meubilair. Het overschot werd maximaal ingezet in andere stadsprojecten of weggeschonken aan goede doelen en vzw’s. Overal is ledverlichting en alle vormen van sluimerend energieverbruik werden verbannen.

Aan de invoering van het nieuwe werken is een globale investering gekoppeld van 3,6 miljoen euro. Door de rationalisering van het ruimtegebruik wordt de investeringskost gedeeltelijk gecompenseerd.