Xpertvinum“Wat we niet verkocht krijgen, drinken we zelf op.” Zo begon het succesverhaal van de drie bevriende wijnspecialisten Jan Verbruggen, Miel Dons en Mil Demessemaekers. Meer dan tien jaar later zijn ze met z’n vijven en openen ze op 19 september wijnbar en -shop Xpertvinum in de Mechelse deelgemeente Leest (Dorp 9). Naast de beste Spaanse wijnen specialiseert Xpertvinum zich ook in exclusieve sherry’s. Binnenkort verschijnt hun boek Sherry, de vergeten wijnschat van Spanje.

De Vinoteka van Xpertvinum is ondergebracht in een voormalige Mechelse ijzerwinkel. Kwaliteit staat voorop, en om dat te garanderen proeven de vijf initiatiefnemers de wijnen die ze verkopen zélf in bodega’s over heel Spanje. Het aanbod is uitgebreid: van een volle Rioja tot een Fillaboa Joven, een witte wijn die traditioneel wordt geschonken op alle huwelijken binnen het Spaanse koningshuis.

“Na 10 jaar wijnimport vanuit Spanje voelden we bij onze klanten duidelijk de nood aan een vaste stek waar ze voor wijnadvies terecht kunnen”, vertellen de vrienden. Zo ontstond het idee van de Vinoteka, een plek die het verhaal van de Spaanse wijnbouwer vertelt en waar je topwijnen kan proeven per huis, druif of regio. Om de twee weken wordt de Vinoteka omgetoverd tot wijnbar. Maar wat de Vinoteka echt bijzonder maakt zijn de exclusieve sherry’s op de kaart: de verborgen parels van Spanje.

Hoewel sherry een tijdlang minder populair was, serveren gastronomische restaurants hun topgerechten steeds vaker met een goed glas sherry. Terecht volgens Rocío Ruiz, oenologe en manager van Bodegas Urium in Jerez de la Frontera. Zij vindt dat sherry naast wijn een plaats op de menukaart verdient. “Sherry verschilt in alles met de rest van de wijnwereld: de productiemethode, de bijzondere regio, oneindig veel mogelijkheden op het vlak van foodpairing,… Authenticiteit en karakter, dat hebben wij in overvloed. En sherry kan je drinken op elk moment van de dag.”