kanaal Waterwegen en Zeekanaal NV is maandag 4 januari gestart met aanpassingswerken aan de duiker van de Barebeek onder het kanaal Leuven-Dijle, op de grens tussen Mechelen en Zemst. Het kanaal wordt tevens verbreed.

De Barebeek is een riviertje dat ontstaat in het Vlaams-Brabantse Perk en ter hoogte van Muizen bij Mechelen uitmondt in de Dijle. Ter hoogte van het dierenpark Planckendael in Muizen loopt de Barebeek via een duiker onder het kanaal Leuven-Dijle door. Deze constructie zorgt voor een plaatselijke vernauwing van het kanaal, wat erg hinderlijk is voor de scheepvaart.

Waterwegen en Zeekanaal NV laat daarom in samenspraak met de VMM, die de Barebeek beheert, de duiker aanpassen, zodat het kanaal kan worden verbreed en meteen ook de knik in het jaagpad op beide oevers kan worden weggewerkt. De waterhuishouding van de Barebeek blijft tijdens en na de werken ongewijzigd.

Om de werken te kunnen uitvoeren, wordt het jaagpad langs beide kanten van het kanaal tijdelijk afgesloten. In juli en augustus zal het jaagpad wel opnieuw toegankelijk zijn.

De werken zullen ongeveer een jaar duren.