GrondverzetWaterwegen en Zeekanaal NV (W&Z) uit Willebroek lanceert samen met de Hasseltse NV De Scheepvaart een nieuwe steunmaatregel voor het plaatsen van een overdrukinstallatie op binnenschepen. De plaatsing van een dergelijke installatie is aangewezen bij het vervoer van verontreinigde grond.

W&Z is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van de waterwegen in het centrum en in het westelijk deel van Vlaanderen en promoot in die hoedanigheid de binnenvaart als transportmodus voor grote tonnages uitgegraven grond. Jaarlijks wordt in Vlaanderen 10 miljoen m³ uitgegraven grond getransporteerd, wat overeenkomt met 900.000 vrachtwagenritten. Dit zorgt voor een aanzienlijke belasting van het wegennet. 66% van die transporten vertrekken en komen aan in een gemeente met een waterweg, maar toch wordt onvoldoende voor de binnenvaart gekozen.

De doelstelling van de Vlaamse steunmaatregel voor overdrukinstallaties en het initiatief van W&Z en NV De Scheepvaart is het aanbod van schepen die geschikt zijn voor het transport van verontreinigde grond te verhogen. Om het gebruik van de waterweg voor dergelijke ladingen te stimuleren, dienen de schepen een specifieke uitrusting te hebben. Bij het transport van verontreinigde grond is het immers aangewezen om de stuurhut en de accommodatie van het binnenschip in overdruk te kunnen zetten. Dat wil zeggen dat de luchtdruk in de stuurhut hoger is dan in de rest van het schip, waardoor er geen gassen tot bij de schipper en zijn gezin kunnen doordringen.

De schipper moet zelf bereid zijn om 20% van de investeringskost te dragen. De overige 80% zal door W&Z worden betaald. Deze steun kan maximaal oplopen tot 32.000 euro. Wie meer details wil weten en interesse heeft in de steunmaatregelen kan tot 15 december terecht bij W&Z of de NV De Scheepvaart.