steelcaseWerkomgevingsspecialist Steelcase, met Belgische vestiging in Mechelen, lanceert het nieuwe werkomgevingsconcept WorkCafé. Dit concept combineert de huiselijke uitstraling en de stimulerende atmosfeer van een koffiebar met de technologische ondersteuning en het ergonomische comfort die nodig zijn om effectief en verantwoord te kunnen werken.

Het WorkCafé biedt een informele werkomgeving binnen het bestaande kantoor en stimuleert spontane ontmoetingen, creatief denken en de uitwisseling van ideeën. Het omvat een grote verscheidenheid aan werkplekken, zodat medewerkers altijd een werkplek kunnen kiezen die aansluit bij wat ze willen/moeten doen. Het WorkCafé moet de functie van de koffiebar overnemen en ervoor zorgen dat kenniswerkers meer binnen de eigen organisatie gaan werken. “De uitdaging is om mensen écht samen te brengen op een plek waar ze hun ideeën onmiddellijk kunnen omzetten in concrete acties”, aldus John Small, Director of Industrial Design bij Steelcase voor EMEA. “Door binnen het kantoor een omgeving te creëren met een informeel karakter kom je tot effectieve creativiteit.”

Het WorkCafé omvat vijf verschillende zones die verschillende werkvormen en sociale interactie ondersteunen, gebaseerd op het principe dat medewerkers die keuze en zeggenschap over hun werkplek hebben een hoger welzijn ervaren: Kitchen & Dine om te lunchen en te ontspannen, de Social Hub met een loungesfeer om met een koffie of snack op een relaxte manier ideeën uit wisselen, Meeting Commons voor groepswerk, Nomadic Camp waar mobiele werkers zich kunnen afzonderen voor concentratietaken of waar ze kunnen overleggen met een collega en het Resource Centre met ondersteunende faciliteiten die het werk vergemakkelijken, zoals kluisjes, printers, kantoormogelijkheden en videoconferentie-apparatuur.

Small: “In een WorkCafé-omgeving hebben mensen een meer open houding en zijn ze eerder geneigd een gesprek aan te gaan. Het WorkCafé is meer dan alleen een koffiemachine en een zetel. Het onderscheidende kenmerk is dat het een afgewogen mix biedt van een informele sfeer en een efficiënte en effectieve kantooromgeving.”

Een WorkCafé-omgeving is volgens Steelcase een stuk aantrekkelijker en veelzijdiger dan de ouderwetse bedrijfskantine of het traditionele bedrijfsrestaurant. Die hebben meestal enkel tijdens de lunch een hoge bezettingsgraad. Bij een WorkCafé is dat de hele dag het geval. Small: “Met het nieuwe ontwerp en de nieuwe inrichting verdrievoudigt het gebruik van de ruimte. Bij klanten waar wij een WorkCafé-omgeving hebben gerealiseerd, groeide het al snel uit tot de favoriete plek om anderen te ontmoeten, te werken, ideeën uit te wisselen, wat te eten en te drinken of te relaxen.”