wingsOntwikkelaar van boekhoudsoftware Wings Software uit Heist-op-den-Berg ondersteunt als eerste in België het Duitse formaat voor elektronische facturatie ZUGFeRD. Het Duitse e-invoice formaat is ruim een jaar geleden gelanceerd. Wings besliste om ook dit formaat te ondersteunen omdat het alles in zich heeft om een Europese standaard te worden.

Zaakvoerder Jan Sprengers: “ZUGFeRD heeft het potentieel om ook buiten Duitsland belangrijk te worden. Daar zijn verschillende redenen voor. Ten eerste is Duitsland de grootste Europese economie en wordt het ZUGFeRD-formaat zowel door de Duitse overheid, de bedrijven als de software-industrie gepromoot. Ten tweede werd gekozen voor pdf als drager van een gestructureerde e-factuur, waardoor een ZUGFeRD-factuur door vrijwel elke Europese KMO geaccepteerd zal worden omdat ze ook leesbaar is zonder extra software. En tenslotte werd er gekozen voor belangrijke standaarden zoals het door ISO ondersteunde PDF/A en het Europese UN/CEFACT CII formaat zodat ook het technische plaatje volledig klopt.”

Wings produceert 100% ZUGFeRD compatibele e-facturen en kan deze probleemloos herkennen en automatisch verwerken. Naast ZUGFeRD ondersteunt Wings ook e-facturen in UBL-, Zoomit- en Certipost-formaat en is het betrokken bij de Nederlandse UBL-ketentest. Het bedrijf maakt tevens deel uit van het Belgische e-FFF forum.