dijkwenduineSinds september vorig jaar werken een aantal bedrijven binnen de Willemen Groep aan de totale renovatie van de zeedijk van Wenduine. De nieuwe dijk moet bescherming bieden tegen superstormen. Op de website van Willemen vindt u een filmpje met recente luchtbeelden van de werf.

Na zeven maanden werken zit de uitvoering van het project op schema. Zo werden oude dijktaluds en in totaal ongeveer 30.000 m² zeedijkbevloering opgebroken. In de plaats kwamen een zeewaartse stormmuur in parapetvorm van gewapend beton en gefundeerd op een secanspalenwand, en een landwaartse stormmuur in de vorm van een zitbank. Ook de funderingen voor zeven automatische stormkeringen werden voorzien. Stalen rolpoorten moeten de openingen in de landwaartse stormmuren immers waterdicht kunnen afsluiten bij noodweer.

Verder werden de funderingen en wanden van het 150 meter lang windscherm op de rotonde vernieuwd en verstevigd. De bestaande pijlers en dakconstructie werden behouden. De voorbereidende werken voor het creëren van de strandtoegangen langs metalen loopbruggen werden ook al uitgevoerd. De nieuwe zeedijkbevloering in gebakken kleiklinkers wordt nu gelegd. 15.000 m² van de 27.000 m² is al helemaal klaar.

De nieuwe zeedijk moet half juni klaar zijn, op tijd voor het topseizoen aan de kust. In de resterende 2,5 maanden staan de volgende werken nog op het programma: afwerking van de tribune, podium, windscherm en landwaartse stormmuur, installatie van de bewegende delen en sturing van de rolpoorten, afwerken van de resterende dijkfunderingen (7.000 m²) en bestratingen (12.000 m²), aanleg van een skatepark en petanqueplein op de rotonde en een polyvalent sportterrein op het Rocheplein en tenslotte het plaatsen van de loopbruggen voor de strandtoegangen.

Naast hoofdaannemers Aswebo en Franki Construct werken ook De Waal Palen, WP Steel en Albitum aan dit project. Het zijn alle bedrijven binnen de Willemen Groep.