Willemen rondt bouw Campus Zuid af

campus Zuid KdGVrijdag is de nieuwe Campus Zuid van de Karel de Grote Hogeschool met een groot feest ingehuldigd. Het is de nieuwe thuisbasis van alle opleidingen Welzijn, Onderwijs en Gezondheidszorg, de ondersteunende hogeschooldiensten en de dienst studentenvoorzieningen, goed voor 5.500 studenten en 500 medewerkers. Het gebouw werd op twee jaar tijd opgetrokken door de tijdelijke handelsvennootschap Carolus Magnus, bestaande uit Willemen General Contractor uit Mechelen en Van Laere uit Zwijndrecht.

Het gloednieuwe hogeschoolgebouw met een totale oppervlakte van 37.000m² staat tegenover het Justitiepaleis in Antwerpen, op de plaats van de voormalige koekjesfabriek van Biscuiterie Parein. “De belangrijkste delen van het fabriekspand werden behouden en kregen een nieuwe bestemming als kantoorruimte, les- of praktijklokaal. Aan de Troonplaats en de Brusselstraat werd een nieuwbouw opgetrokken”, zegt Bram Willemen. Campus Zuid omvat naast leslokalen onder meer ook een mediatheek, kantoren, een boekhandel, ondergrondse fietsenstallingen voor meer dan duizend fietsen en een parkeergarage. Een centraal binnenplein als hart van de campus geeft het geheel licht en lucht.

Duurzaamheid staat centraal op de campus. Er werd niet alleen gezorgd voor een flexibel ruimtegebruik, slimme verlichting en groendaken, de campus heeft ook zonnepanelen en een nachtkoelingssysteem dat ’s nachts de koele lucht opslaat die overdag gebruikt wordt om het gebouw te ventileren. Dankzij deze ingrepen werd het gebouw gecertificeerd met het duurzaamheidslabel BREEAM Excellent.