De Mechelse bouwgroep Willemen is door Woonhaven Antwerpen aangesteld voor de renovatie van twee van de drie woontorens op het Antwerpse Kiel. De torengebouwen en de ondergrondse parkeergarage in het Kielpark werden tussen 1959 en 1961 gebouwd en voldoen niet meer aan de huidige veiligheids- en comforteisen.

De Kielparktorens hebben een hoge architecturale waarde. De bouwwerken zijn van de hand van architect Jos Smolderen, die onder andere ook de Boerentoren mee ontworpen heeft.

Verscheidene ingrepen

De renovatie moet er in de eerste plaats voor zorgen dat de woontorens energiezuiniger worden. “Om die reden is er nood aan een doorgedreven isolatie van de buitenschil van het gebouw, zonder aan het uitzicht van de toren te raken”, zegt Tom Willemen, ceo van Willemen Groep. Ook de brandveiligheid van de torens moet aanzienlijk verbeteren. “Daarvoor zullen er belangrijke ingrepen plaatsvinden. Zo worden de traphallen gecompartimenteerd en komt er een bijkomende vluchtroute.” Omwille van de stijgende vraag naar grotere appartementen wordt ook de indeling van de gebouwen veranderd.

Appartementen

De twee torens zullen na de renovatiewerken over 144 appartementen beschikken. Deze zullen voor 70 procent bestaan uit kleinere appartementen van één en twee slaapkamers en voor 30 procent uit grote drie- of vierslaapkamerappartementen. De werken zullen bijna vier jaar in beslag nemen.