De tijdelijke handelsvennootschap Willemen-Democo heeft de bouw van het nieuwe politiecommissariaat van Oostende toegewezen gekregen. Voor dit project wordt gewerkt volgens het zogenaamde principe van Design en Build. De Mechelse bouwonderneming Willemen staat samen met Democo in voor zowel het ontwerp, de bouw als de financiering van het project. De werken starten over enkele maanden. De verhuis staat gepland in 2019.

Het nieuwe en functionele politiecommissariaat voor de lokale politie van Oostende brengt alle diensten onder hetzelfde dak, met uitzondering van de wijkcommissariaten. De nieuwbouw komt in de Lijndraaiersstraat ter hoogte van de Luftschutzbunker te staan. Voor het ontwerp werd samengewerkt met architectenbureau Van Acker & Partners en De Smet Vermeulen architecten. “Het wordt een vrijstaand kantoorgebouw, waarbij er rekening wordt gehouden met een eventuele aanbouw. De nieuwbouw krijgt warmtepompen en zonnepanelen en de parking van de dienstvoertuigen wordt voorzien van een groendak”, zegt Bram Willemen, communicatieverantwoordelijke bij Willemen Groep. Vanaf de ingebruikname wordt het politiecommissariaat voor 30 jaar verhuurd aan het Autonoom Gemeentebedrijf Grond- en Bouwbeleid (AGGB). Daarna wordt de grond eigendom van het AGGB, die het gebouw op zijn beurt zal verhuren aan de Lokale Politie Oostende.

Bij het zogenaamde principe van Design en Build worden er maximaal vijf componenten gecombineerd, gaande van het ontwerp, de bouw, de financiering, het onderhoud en de facilitaire diensten. “Per opdracht kan het verschillen welke vijf factoren we voor onze rekening nemen”, zegt Bram Willemen. “Volgens datzelfde principe hebben we in Mechelen De Hofkes gerealiseerd. Daar loopt ook het project op de Tinelsite volgens het principe van Design en Build, net als bij het Sion-project in Lier.”