Het Nederlandse APM Terminals heeft de bouw van een nieuwe containerterminal voor APM Terminals Tanger MedPort gegund aan een conglomeraat van vier bedrijven van de Willemen Groep. Het gaat om Aswebo, Aannemingen Van Wellen, Franki Construct en Cosimco. De terminal komt op een site van 53 hectare en zal beschikken over 1.200 meter kaailengte. Het wordt de eerste geautomatiseerde containerterminal in Afrika.

APM Terminals is sinds 2007 actief in de haven van Tanger. Het breidt zijn containerterminal daar uit om meer volume aan te kunnen en om een betere dienstverlening te kunnen bieden aan grotere containerschepen. De nieuwe terminal is strategisch gelegen aan de Straat van Gibraltar, die dienst doet als shipping hub voor meerdere handelsroutes.

De totale opdracht bestaat uit vier loten of packages. Ze werden alle vier toegewezen aan Willemen Groep, dat in de haven van Antwerpen onder meer instond voor de uitbouw van een containerterminal voor MPET (MSC PSA European Terminal). “Om deze immense opdracht te kunnen binnenhalen, heeft een team van 35 mensen verspreid over meerdere bedrijven binnen de groep vier maanden lang samengewerkt aan dit dossier. De complementariteit van de verschillende bedrijven en de ervaring die we hebben opgebouwd in havenwerken, was voor opdrachtgever APM Terminals doorslaggevend om de opdracht integraal aan onze groep toe te vertrouwen”, zegt Johan Willemen, voorzitter van Willemen Groep en drijvende kracht in het buitenland.

De Letter of Acceptance werd ondertekend op 7 november. Daarin staat dat de werken moeten worden uitgevoerd in een tijdspanne van 662 kalenderdagen, met 8 november 2016 als startdatum. Midden februari volgend jaar gaat de eerste spade in de grond. Op 1 september 2018 moeten de werken klaar zijn.

De bouw van deze enorme terminal is voor Willemen Groep niet het eerste project op het Afrikaanse continent. Johan Willemen: “Willemen bouwt sinds augustus 2014 in de Congolese hoofdstad Kinshasa aan de nieuwe Belgische ambassade, het allereerste passiefgebouw in Centraal-Afrika. De haven van Tanger is trouwens bekend terrein voor Cosimco, dat al sinds 2014 actief is in Marokko en er een vestiging heeft. Cosimco haalde in die tijd drie projecten binnen in Marokko, waarvan er al twee zijn opgeleverd. Deze nieuwe containerterminal voor APM Terminals is dus niet de eerste opdracht voor onze groep in Afrika, maar het is wel veruit de grootste.”