Willemen Groep uit Mechelen, de Mechelse kunstorganisatie Contour en kunstencentrum nOna hebben de tweede Cedric Willemen Award uitgereikt aan de beloftevolle kunstenaar Christina Stuhlberger. De award ter nagedachtenis aan Cedric Willemen kadert binnen de context van CONTOUR 8, de achtste biënnale voor bewegend beeld. Winnares Christina Stuhlberger, een filmmaker uit Brussel, verkent vooral documentaire filmvormen.

Willemen steunt de werking van Contour al sinds het prille begin, onder meer door een award uit te reiken aan een jonge en/of beloftevolle kunstenaar. Deze award is vooral een eerbetoon ter nagedachtenis aan Cedric Willemen.

Cedric was de zoon van de jongste broer van Johan Willemen en de neef van Tom en Bram Willemen, respectievelijk CEO en communicatieverantwoordelijke van Willemen Groep. Hij was gepassioneerd door film en studeerde aan LUCA School of Arts in Brussel. In de nacht van 7 op 8 maart 2015 verdween Cedric na een fuif in Antwerpen. Zijn levenloze lichaam werd op 1 april 2015 opgemerkt in de Schelde, niet ver van de plaats waar hij voor het laatst gezien werd. Hij was pas 21 jaar.

Het idee om een award uit te reiken aan een jonge beloftevolle filmmaker kreeg samen met nOna en de Contour Biënnale vorm. Cedric vormde daarbij de schakel. De winnaar van de award ontvangt een bedrag van 2.500 euro en wordt door nOna begeleid. Op die manier wil Willemen een jonge en beloftevolle videokunstenaar de kans geven om zich verder te ontplooien, een kans die Cedric helaas niet meer gegund was.

“Kansen geven aan jong talent en hen helpen zich te ontplooien, is een kernwaarde in de bedrijfscultuur van Willemen Groep”, aldus een mededeling van het bedrijf. “Daarnaast dient deze award uiteraard ook om de herinnering aan Cedric, zijn talent en de persoon die hij was, levend te houden.”