MECHELEN – Nabij het nieuwe ziekenhuis AZ Sint-Maarten werd dinsdag de officiële eerste steen gelegd van het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld. Het zal worden gebouwd door het Mechelse bouwbedrijf Willemen Construct.

De eerste steen werd gelegd door Mechels burgemeester Bart Somers, voorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland Koen Anciaux en Detty Vercraeye, ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland, in aanwezigheid van ceo Tom Willemen van aannemer Willemen Groep NV.

Het nieuwe woonzorgcentrum Roosendaelveld zal de eerste bewoners verwelkomen in het najaar van 2020. In totaal zullen er 120 mensen wonen. Het woonzorgcentrum zal zich voornamelijk richten op personen met dementie en met een psychiatrische problematiek. Er wordt gewerkt volgens de principes van kleinschalig genormaliseerd wonen. Iedere bewoner zal in een kleine groep van 8 personen wonen en ondersteuning krijgen van een vast team, wat een vertrouwd gevoel geeft.

Het nieuwe gebouw is door architectenbureau Beliën specifiek ontworpen met het oog op kleinschalig wonen. Naast de 15 huizen zijn er ook een semi-publieke ontmoetings- en activiteitenruimte, een brasserie-eetcafé, een activiteitenruimte en een veilige tuin.

Zorg van de toekomst

Een multifunctioneel lokaal zal dienst doen als expositieruimte rond het thema Zorg van de toekomst. Living Tomorrow toont hier nieuwe ontwikkelingen in de woonomgeving met de assistentiewoning van de toekomst, de apotheek van de toekomst en hulpmiddelen zoals de Smart Mirror en de Ambulance Drone.

In november zullen de voorbereidende werken afgerond zijn, en zal het gebouw echt vorm beginnen te krijgen. “De effectieve start van de werken is gepland voor medio november 2018”, zegt Loïc Verstraeten, verantwoordelijk voor communicatie bij Willemen Groep NV. “De uitvoeringstermijn bedraagt 18 maanden. Er zullen elke dag gemiddeld zo’n 40 mensen actief zijn op de werf.”

Zorgbedrijf Rivierenland trekt 28.364 miljoen euro uit voor dit project.