MECHELEN – Naast de Nekkerhal werd woensdag de officiële eerste steen gelegd van de nieuwe Mechelse brandweerkazerne De Nekker. Het project wordt gebouwd door de THV waar Willemen General Contractor, Van Roey en Democo deel van uitmaken.

De nieuwe kazerne wordt gebouwd op een terrein van 18.000 m². De nieuwbouw zal niet enkel de brandweer huisvesten. Alle administratieve diensten van de brandweerzone Rivierenland krijgen er onderdak, net als de brandweerpost voor Mechelen, Bonheiden en Sint-Katelijne-Waver en de uitvoeringsdiensten van de stad Mechelen, met het stadsmagazijn.

De brandweerkazerne omvat een kantoorgebouw met vijf bouwlagen en een voertuigenhal die volledig overspannen is, dus zonder palen of stutten die het snel uitrukken zouden belemmeren. Bovenop de voertuigenhal komen een fitnessruimte en een sporthal. Daarnaast houdt het ontwerp ook ateliers, een oefentoren en een oefenterrein in.

Het gebouw werd ontworpen door het Antwerpse architectenbureau HUB Architecture.

“De investering bedraagt zo’n 28,9 miljoen euro. Het gebouw zal 310 medewerkers (130 voor de brandweer en 180 voor de uitvoeringsdiensten) huisvesten”, aldus Mechels burgemeester Somers die de symbolische eerste steen legde en daarna met een brandweerspuit de funderingen natspoot.

Als alles loopt zoals gepland, worden de nieuwe gebouwen in gebruik genomen in augustus 2019.