Willemen bouwt hypermodern laboratorium

IMECDe Mechelse bouwgroep Willemen bouwt voor het Leuvense nanotechnologiebedrijf IMEC een nieuwe clean room. Het project wordt gerealiseerd in THV met Janssen-Van Laere.

In dit hypermodern laboratorium wil IMEC extreem kleine chips maken. Enkele weken geleden werd de wafle table van de nieuwe clean room al ingewijd. Dat is een 90 centimeter dikke betonplaat die de basis vormt van de clean room en helemaal gescheiden is van de buitenmuren.

De nieuwe clean room FAB3 wordt 4.000 m² groot en zal zijn uitgerust met de modernste snufjes. Haar structuur, die rust op 831 betonnen palen die 18 meter diep in de grond zitten, garandeert dat er geen trillingen zijn. Dat is noodzakelijk, want nanotechnologie vereist extreme precisie: het moet tot op een miljoenste van een millimeter juist zijn. De wafle table bevindt zich op een hoogte van 15 meter boven de begane grond en is geperforeerd met liefst 3.300 gaten (400 mm diameter). Bovendien mag de clean room geen enkel stofdeeltje bevatten. Er is daarom voortdurend luchtcirculatie.

De gevel van de nieuwe clean room werd ontworpen door architect Stéphane Beel. M+W Group, een wereldleider in hightech engineering en constructie, staat in voor de coördinatie van het project. IMEC is wereldleider in het onderzoek naar nano-elektronica. Zowel op het vlak van ICT, gezondheidszorg als energie heeft IMEC wereldwijd samenwerkingen lopen met bedrijven en andere onderzoekscentra. Het bedrijf stelt 2.200 mensen tewerk. De clean room zal in 2016 in gebruik worden genomen.