THV Willemen-Aannemingen Janssen-VanLaere bouwde cleanroom voor Imec

Foto IMEC.

Foto IMEC.

Het Leuvense onderzoekscentrum voor nanotechnologie Imec heeft zijn hypermoderne cleanroom officieel geopend. In het megalab dat de THV WillemenAannemingen JanssenVan Laere bouwde, doet Imec onderzoek naar de nieuwste en toekomstige generaties chiptechnologieën.

De nieuwe cleanroom FAB3 is 4.000 m² groot en is uitgerust met een waffle table, een 90 cm dikke betonplaat die de basis vormt van de cleanroom en helemaal gescheiden is van de buitenmuren. De structuur rust op 831 betonnen palen die maar liefst 18 meter diep in de grond zitten.

De waffle table zelf bevindt zich op een hoogte van 15 meter boven de begane grond en is geperforeerd met 3.300 gaten met een diameter van 400 mm. Dit zorgt er voor dat er zeker geen trillingen mogelijk zijn. Dat is noodzakelijk, want nanotechnologie vereist extreme precisie: het moet tot op een miljoenste van een millimeter juist zijn. Bovendien mag de cleanroom geen enkel stofdeeltje bevatten, er is daarom voortdurend luchtcirculatie.

Dankzij het ultramoderne laboratorium kan Imec samen met zijn wereldwijde partners verder onderzoek verrichten naar nieuwe technologieën om microchips nog krachtiger, performanter, kleiner en energiezuiniger te maken. Het nieuwe gebouw werd ontworpen door architect Stéphane Beel. De bouw werd gecoördineerd door M+W, een wereldleider in hightech engineering.

Het project had een budget van 19 miljoen euro.