MECHELEN – Voor de achtste keer hield Willemen Groep een opleidingsdag voor zijn medewerkers. Die kadert binnen de GO FOR ZERO-campagne van de Mechelse bouwgroep waarbij het voortdurend opfrissen en bijschaven van kennis rond veiligheid centraal staat.

220 medewerkers van Willemen, Franki Construct, Cosimco, Tools, Sanitechniek, Albitum en W-Care zakten donderdag af naar technologiecampus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver.

“Elk ongeval kan vermeden worden en iedereen heeft daar een rol in te vervullen: van bouwvakker over werf- of projectleider tot de directie”, aldus Peter Van Oevelen, hoofd van de interne preventiedienst. “De bouwsector is een omgeving die constant in beweging is. Pas als iedereen de richtlijnen en procedures kent en volgt, kunnen we ons doel halen: ZERO arbeidsongevallen.”

Nadien lichtte innovatiecoördinator Tom Clerinx de vernieuwde procedure van de innovatiewedstrijd toe. Er wordt een prijs in het leven geroepen om medewerkers met het beste voorstel om de veiligheid te bevorderen, te belonen.

De praktijk

Vervolgens werden in groep tien opleidingen gevolgd. Die handelden onder meer rond taalproblematiek op werven, defensief rijden, correct gebruik van meetinstrumenten, veilig lassen, onderhoud van hijsmachines en veilig werken op hoogte.

De hele opleidingsdag maakt deel uit van de GO FOR ZERO-campagne binnen Willemen Groep. Die werpt duidelijk zijn vruchten af want het aantal ongevallen daalt stelselmatig en ook de ernstgraad neemt af.

“Een aantal bedrijven in onze groep bleven het afgelopen jaar zelfs ongevalvrij”, aldus Tom Willemen, ceo van Willemen Groep. “De cijfers evolueren gunstig, maar hoe dan ook blijft elk ongeval er één te veel. We blijven naar dat ronde cijfer streven.”