WillemenGroepIn Kinshasa werd de eerste steen gelegd voor de bouw van de nieuwe Belgische-Nederlandse ambassade. Het gebouw zal worden opgetrokken door het Mechelse Willemen Groep. Het gaat om een design & build-opdracht in samenwerking met A2M uit Brussel en JLP Concept uit Kinshasa.

De eerste steen werd gelegd door de Congolese minister van Buitenlandse Zaken Raymond Tshibanda en de Belgische Minister van Staat Armand De Decker. Het gebouw wordt de eerste Belgisch-Nederlandse ambassade ter wereld en meer dan waarschijnlijk het eerste passiefgebouw in Centraal-Afrika.

De nieuwe kanselarij wordt opgetrokken op een terrein van 1,3 hectare aan de Boulevard du 30 Juin in een voorname buurt van de Congolese hoofdstad. In het gebouw wordt ruim 5.000 vierkante meter kantoorruimte ondergebracht, verdeeld over vier verdiepingen. Daarmee wordt deze ambassade een van de grootste diplomatieke posten van ons land. Naast de Belgische en Nederlandse ambassade krijgen ook de Luxemburgse diplomaten een stek in het gebouw.

De nieuwbouw is aanbesteed voor 10,5 miljoen euro. “Qua kostprijs is dit niet de grootste opdracht, maar het is natuurlijk wel een project dat nieuwe perspectieven kan bieden voor ons bedrijf”, zegt Johan Willemen, CEO van Willemen Groep. Hij gelooft in het groeipotentieel van Afrika. Binnen vijf jaar wil de groep een derde van haar omzet (680 miljoen euro per jaar) realiseren in het buitenland. Willemen Groep is ook bezig met een zeer groot project in de Verenigde Arabische Emiraten: de bouw van 2.400 appartementen en een hotel met 300 kamers voor een totaal budget van 600 miljoen euro.