Frisse, muntgroene fietssuggestiestroken die ook ’s nachts de aandacht van het oog trekken. Dendermonde beschikt er sinds kort over dankzij de expertise van Signco. Het bedrijf uit Willebroek specialiseert zich onder andere in wegsignalisatie en zorgt met deze wegmarkering voor een primeur in Vlaanderen en ver daarbuiten. Het resultaat vloeit voort uit een samenwerking met RPM Vandex België.

De verf bestaat uit drie belangrijke componenten die het verrassende effect in de hand werken. “Ten eerste kan de verf dankzij de structuur makkelijk licht opnemen. Verder zorgen de glaskristallen in de volledige mengeling ervoor dat de stroken zeer duurzaam zijn en zichzelf vernieuwen”, legt Stijn Goossens, directeur verkeerstechnieken bij Signco uit. Het belangrijkste aspect voor de zichtbaarheid zit echter in de kleur. “Het is uiteindelijk een muntgroene kleur geworden. Niet omwille van persoonlijke smaak, maar omdat het een compromis tussen dag- en nachtzichtbaarheid oplevert.”

De kleur zorgt voor het meest schelle contrast, waardoor het menselijk oog ze op beide momenten kan oppikken. “Dat is dan ook de reden waarom mensen denken dat de verf licht geeft, maar dat is dus niet het geval.”

Grote interesse

Dendermonde toonde zich innovatief genoeg om het product uit te proberen. “Nadat het product getest is in de Duitse labo-omgeving van RPM Vandex, moest het nog op grote schaal worden uitgetest. Ik ben dan op zoek gegaan naar geïnteresseerden, en stad Dendermonde toonde zich meteen bereid”, vertelt Stijn Goossens. Er werd zo’n 200 vierkante meter gelegd.

Intussen mocht Signco al verschillende vragen van andere besturen ontvangen, ook uit het buitenland. “Eerst kijken we of het product dezelfde curve als in labo-omstandigheden volgt. Pas dan kunnen we naar uitbreiding op grotere schaal gaan kijken.” De eerste observaties zijn wel al veelbelovend. “Het effect is heel sterk, wat we ook gehoopt hadden. Zowel het rijgedrag van fietsers als autobestuurders wijzigt. Zo verplaatsen voertuigen zich meer naar het midden van de weg en mijden ze de fietsstroken. Fietsers volgen dan weer mooi het traject en rijden stabieler.”

Signco is het jonge zusterbedrijf van Fero en werkt vooral in dienst van overheden. Het bedrijf uit Willebroek specialiseert zich in verticale en horizontale signalisatie, verkeersmetingen, openbare bebloeming en ongediertebestrijding. Signco heeft een 50-tal mensen in dienst.