MECHELEN – Het Sociaal Huis Mechelen en de Willebroekse optometrist Koen Van Pottelbergh hebben het afgelopen jaar meer dan 100 cliënten aan een betaalbare bril geholpen. Van Pottelbergh, de stichter van vzw Eyes for The World, ontwikkelde de EyeSnap bril speciaal voor de doelgroep in België.

Het voorbije jaar voerde Koen Van Pottelbergh oogmetingen uit in het Sociaal Huis en hielp daarmee meer dan 100 cliënten aan een EyeSnap bril. Zowel cliënten van het Sociaal Huis als cliënten van armoedeorganisaties konden een afspraak maken om hun ogen te laten testen. Ook brilgebruikers die geen cliënt van het Sociaal Huis zijn, konden er terecht voor een consultatie.

Voor mensen die het wat moeilijker hebben, ontwikkelde de optometrist in 2012 samen zijn partner John Friedman de betaalbare EyeSnap. Deze bril bestaat uit een montuur waar glazen ingeklikt kunnen worden. Het montuur kan dus hetzelfde blijven terwijl de glazen worden aangepast. De bril kost de gebruiker 60 euro.  Er is nog een gedeeltelijke terugbetaling door de mutualiteit mogelijk.

Derde wereld

Samen met enkele andere personen ontwikkelde Koen Van Pottelbergh voor ontwikkelingslanden de speciale FocusSpecs bril. De sterkte ervan kan door de gebruiker zelf aangepast worden. Momenteel heeft Eyes For The World projecten lopen in Madagascar, Senegal, Rwanda, China en de Benelux. Deze projecten lopen samen met verschillende verenigingen, die steun geven en de mogelijkheid bieden om brillen aan te kopen.

Voor elke bril die hier in België verkocht wordt, kan er een volledige zelfcorrigerende bril gemaakt en verdeeld worden in derdewereldlanden. Van Pottelbergh hielp met zijn vzw al honderden mensen in ontwikkelingslanden aan een bril.

“In de toekomst gaan we onze samenwerking uitbreiden naar onze lokale dienstencentra. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor de praktische implementatie”, zegt Mechels schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis. “Bovendien gaat de opbrengst van de verkoop van deze brillen naar soortgelijke projecten in derdewereldlanden en zo levert het Sociaal Huis ook zijn bijdrage aan ontwikkelingssamenwerking.”