De werknemers van Baltimore Aircoil International in Heist-op-den-Berg zorgen zelf voor de vergroening van hun bedrijventerrein. Ze hebben de voorbije weken hoogstamlindes, een inheemse haag, een takkenril, fruitbomen en een houtkant aangeplant. Regionaal Landschap Rivierenland leverde het plantgoed en tekende het aanplantingsplan. Het landschapsteam van Natuurpunt zorgde voor de praktische ondersteuning. De Dienst Milieu en Natuur van de provincie Antwerpen financiert het plantgoed.

Baltimore Aircoil International is gespecialiseerd in koeltorens, verdampingscondensors en ijsaccumulatietoestellen. Deze producten bieden een milieuvriendelijke oplossing door het sparen van water en energie bij airconditioning, koeltechnieken en toepassingen voor industriële proceskoeling. “Met de inrichting van een groenzone op het eigen bedrijventerrein wil Baltimore Aircoil International ook de biodiversiteitwaarde van het lokale landschap verhogen”, aldus Marianne Fernagut, Sustainability Manager bij Baltimore Aircoil International. “Door onze medewerkers zelf de plantwerken te laten uitvoeren, voelen ze zich betrokken bij de vergroening van onze bedrijventerreinen en ondervinden ze aan den lijve het belang van milieuvriendelijk ondernemen.”

Er werd bewust voor gekozen om de groenzone in te richten met inheems plantgoed en lokale fruitvariëteiten. Deze hebben meer overlevingskansen, bevorderen de lokale soortenrijkdom, ogen mooi en behoren tot het natuurlijk erfgoed. Charlotte De Wit, medewerker landschapszorg bij Regionaal Landschap Rivierenland, tekende het plan uit en adviseerde het bedrijf om minder frequent te maaien. “Dit is een eenvoudige maatregel die een wereld van verschil betekent voor heel wat insecten, wilde bijen en vlinders”, aldus Charlotte De Wit.

Gedeputeerde van Leefmilieu Rik Röttger is erg tevreden met het initiatief: “De provincie Antwerpen investeert graag mee in de vergroening van bedrijventerreinen. Ze ontwierp een tool, de BIODIVA-scan, waarmee makkelijk berekend kan worden hoe goed een bedrijventerrein scoort op het vlak van biodiversiteit en welke maatregelen nodig zijn om deze score te verhogen. Ik ben blij dat steeds meer bedrijven hierop inspelen. Investeren in natuur en groene ruimte betekent ook investeren in de gezondheid van de werknemers.”