jobstudentWerkgevers kunnen nog tot 20 augustus een jobstudent nomineren voor de titel van Jobstudent van het Jaar. Dit is een initiatief van werkgeversorganisatie Unizo. De verkiezing is opgezet als een positieve bekroning voor werkgrage jobstudenten en hun werkgevers.

Werkgevers die één van hun jobstudenten willen nomineren, kunnen dat nog tot 20 augustus doen via de website www.jobstudentvanhetjaar.be. De nationale winnaar van de wedstrijd krijgt een extra maandloon. Er worden ook provinciale winnaars gekozen. Zij krijgen een geschenkenpakket. De winnaars worden bekend gemaakt op 29 augustus.

“Jobstudenten zijn goud waard”, zegt Unizo-topman Karel Van Eetvelt. “Ze zijn makkelijk inzetbaar, enthousiast om bij te leren en ze verlichten de werkdruk. De jobstudenten zelf doen een pak ervaring op, een meerwaarde voor hun latere beroepsleven.”

De versoepeling van het studentenstatuut is volgens UNIZO zeker een reden voor de stijging van het aantal jobs. Dit jaar ontving de VDAB 21.058 aanvragen, 8,7% meer dan in 2013. Toch kan het systeem volgens UNIZO nog soepeler. “Werkt een jobstudent een paar uur, dan verliest hij meteen een hele dag. Terwijl heel wat sectoren net behoefte hebben aan een urensysteem of een systeem met halve dagen”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie vraagt om het systeem te herbekijken.

Traditioneel zijn het meest jobstudenten actief tijdens de zomer. Bijna een derde van door Unizo ondervraagde ondernemers heeft het hele jaar door jobstudenten in dienst. Iets meer dan de helft benut de volle 50 dagen waaronder studenten onder het studentenstatuut kunnen werken. De helft van de ondervraagde ondernemers wil een omschakeling naar een urensysteem in plaats van het huidige dagensysteem. Net geen 4 op 10 wil met halve dagen kunnen werken.