Werken aan complex Breendonk (A12) en N16 in Puurs en Willebroek

wegenwerkenIn de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 februari start het Agentschap Wegen en Verkeer met hakhoutwerken op het op- en afrittencomplex Breendonk (nr. 7) van de A12 en op de aansluiting ervan met de N16 in Puurs en Willebroek.

De werken zullen vijf opeenvolgende nachten duren en moeten tegen het einde van de week afgerond zijn. Er wordt ’s nachts gewerkt om de hinder zo klein mogelijk te houden.

Tijdens de werken wordt steeds één rijstrook ingenomen of wordt een oprit of afrit tijdelijk afgesloten. Zo zal de afrit van de A12 komende van Brussel richting Puurs één nacht afgesloten worden. Het verkeer wordt dan omgeleid via Willebroek-Noord. Ook de oprit van de A12 richting Antwerpen zal tijdelijk even dichtgaan. Het verkeer wordt dan omgeleid via Willebroek-Zuid.

Hakhoutbeheer is een specifieke vorm van snoeien van bomen en struiken. Het groen in de bermen en taluds wordt tot net boven de grond gesnoeid, zodat het daarna weer snel kan uitschieten tot een jong en dicht groenscherm. Het snoeien kan op het eerste gezicht drastisch lijken, maar over enkele maanden zullen alweer nieuwe scheuten uit de stompen en wortels tevoorschijn komen.

Naast de verrijking van het ecosysteem in de bermen zorgt hakhoutbeheer ook voor een betere lokale verkeersveiligheid. Oude, afgestorven bomen kunnen immers omvallen of ontworteld raken bij felle windstoten. Ze kunnen dan op de weg terechtkomen en een gevaar vormen voor de weggebruikers. Met hakhoutbeheer worden zulke risico’s vermeden.