Werk van Stramien-Talboom en Wegeplant genomineerd voor prijs

11_De daklijn van het kunstwerk refereert naar de kerk en het Oud-Gemeentehuis. Foto Stramien cvba - Fotograaf Chak Lopez.

De daklijn van het kunstwerk op het plein refereert naar de kerk en het Oud-Gemeentehuis. Foto Stramien cvba – Fotograaf Chak Lopez.

Het heringerichte dorpsplein van Heindonk werd door Infopunt Publieke Ruimte genomineerd voor de spraakmakende Prijs Publieke Ruimte 2016. Uit meer dan zestig ingezonden projecten selecteerde de jury vijf genomineerden, en elke maand maakt de organisatie één laureaat bekend. De eerste nominatie is voor het dorpsplein van Heindonk. Op 19 mei, tijdens het Congres Publieke Ruimte, wordt de winnaar bekendgemaakt. Het genomineerde ontwerp is van de hand van het Puurse studiebureau Talboom en het Antwerpse architectenbureau Stramien, en de werken werden uitgevoerd door Wegeplant uit Bornem.

Voor de aanleg van het nieuwe plein werd een beroep gedaan op de inbreng van de Heindonkenaars zelf. Uit deze participatie kwam naar voor dat de inwoners een dorpsplein voor ogen hadden waar ze konden thuiskomen. Blikvanger op het nieuwe dorpsplein is een kunstwerk van Maasmechelaar Roel Vandebeek dat de titel Finally Home meekreeg. Vandebeek nam de denkbeeldige assen van de kerk en het oude gemeentehuis en liet deze samenkomen in een dorpskapel die kan worden gebruikt als schuilhuisje, ontmoetingsplaats of muziekkiosk. De realisatie kadert in het kunstproject ‘Willebroe!’ waarbij een groep lokale bewoners samen met een artiest een kunstwerk voor hun eigen dorp ontwerpt.

Burgemeester Eddy Bevers: “Heindonk heeft een dorpsplein om fier op te zijn. Het is fantastisch dat deze ruimte er is gekomen in samenspraak met de Heindonkse verenigingen en bewoners. Ze hebben een tijdje met de hinder van de werken moeten leven, maar het resultaat is een pareltje. We zijn trots dat deze realisatie door het Infopunt Publieke Ruimte met een nominatie voor de Prijs Publieke Ruimte wordt bekroond.”

Het hele project kreeg de steun van het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling, de Vlaamse Landmaatschappij en de Provincie Antwerpen.