Stad Mechelen gaat zich aansluiten bij de app On Wheels. Met deze applicatie kunnen rolstoelgebruikers zien welke winkels, horecazaken, parkeerplaatsen, sanitair of bezienswaardigheden voor hen toegankelijk zijn. De stad zoekt daarom vrijwilligers die informatie willen aanleveren voor On Wheels.

De applicatie geeft informatie over de afmetingen van de toegangen van publieke gebouwen zoals overheidsgebouwen en horeca, zodat personen met een handicap de toegankelijkheid kunnen checken. De ontwikkelaar van On Wheels zal de vernieuwde applicatie aan de Stedelijke Adviesraad voor Personen met een Handicap (SARPH) voorstellen en een samenwerking opzetten.

Daarnaast wil de stad een samenwerking opstarten met scholen, studentenverenigingen, jeugdbewegingen, ervaringsdeskundigen en vrijwilligers, voor de ingave van de informatie. Mensen die meewerken, kunnen de informatie ter plaatse ingeven in de app. Het kan gaan om bijvoorbeeld de afmetingen van de deur of traphoogte van een toegang. Vrijwilligers die willen meewerken aan de input van de applicatie, kunnen een mail sturen naar kabinet.anciaux@sociaalhuismechelen.be

“On Wheels geeft mensen met een beperking extra vrijheid. Ze hoeven niet meer op voorhand heel hun parcours uit te stippelen via een website, en kunnen op het moment zelf nagaan of ze ergens binnen kunnen of niet. Zo kunnen ze vlotter participeren en meer ad hoc beslissen om naar een museum, winkel of een bibliotheek te gaan”,  zegt Koen Anciaux, schepen van Welzijn en voorzitter van het Sociaal Huis.

Mensen met een fysieke beperking die een rolstoel gebruiken, zowel Mechelaars als bezoekers, kunnen gratis gebruik van maken van de app. Meer info op www.onwheelsapp.com.

Personen met een beperking die een geldige gehandicaptenkaart hebben, kunnen bovendien gratis en onbeperkt parkeren, zowel in de betalende zone in het centrum als in de blauwe zone aan de rand van de stad. Inmiddels zijn er 113 parkeerplaatsen voor mindervaliden. Het stadsplan met parkeerplaatsen werd sinds de lancering in juni 2016 1000 keer gedownload.