Weinig hinder bij Mechelse bedrijven door betoging

betogingDe nationale betoging van woensdag heeft slechts een beperkte impact op het bedrijfsleven. Dat blijkt uit een bevraging door Voka – Vlaams Netwerk van Ondernemingen bij bijna 1000 ondernemingen. 90 % van de Vlaamse ondernemingen ondervindt geen hinder van deze betoging. In het arrondissement Mechelen is dat zelfs 95 %. “Dit is vooral een betoging van de publieke sector”, aldus Frédéric Achten, algemeen directeur Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “Dat blijkt duidelijk uit het feit dat de meeste hinder te maken heeft medewerkers die te laat of niet op het werk geraken.”

15 % van de ondernemingen in het arrondissement Mechelen laat weten dat de medewerkers te laat zijn of er zelfs helemaal niet geraken. Ook problemen met leveranciers blijken bij 5 % een probleem. Verschillende werkgevers hebben zich wel preventief aangepast, bijvoorbeeld door thuiswerk toe te staan.

“Dit is vooral een betoging van de publieke sector en de vakbondsafgevaardigden”, oordeelt Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. “Bij het overgrote deel van onze ondernemingen is het business as usual.” Recent kondigde het ABVV ook aan carte blanche te geven voor regionale acties. “Verwerpelijk”, volgens Maertens. “We hopen dat deze acties onze ondernemingen niet zullen treffen. We kunnen stakingen en blokkades immers missen als kiespijn. De regering neemt beslissingen om onze concurrentiekracht opnieuw veilig te stellen. Dat is in het belang van zowel werkgevers als werknemers. Laat ons hopen dat de vakbonden binnenkort ook tot dat besef zullen komen.”