Weinig activiteit op Mechelse kantoorvastgoedmarkt

York businessVolgens een rapport van DTZ doet de markt van kantoorvastgoed in Vlaanderen het redelijk goed. Antwerpen neemt het grootste deel van de transacties voor zijn rekening, maar in Mechelen was er het tweede quarter van 2014 nauwelijks activiteit.

Uit het Property Times Flemish Office Q2 2014-rapport blijkt dat een  jaarlijkse aangroei van de Mechelse kantoorvastgoedmarkt met gemiddeld 15.000 m² (zoals de afgelopen vijf jaar) mogelijk is mits een paar grote deals. In Mechelen zien we een markt die minder te maken heeft met trends maar wel met geplande deals en projecten die vaak van elkaar afhankelijk zijn, zoals het project Zuidpoort, aldus het rapport.

Wat projecten betreft die voor een eventuele heropleving kunnen zorgen, verwijst DTZ naar het York Business Park naast HP langs de E19 in Mechelen Noord, waarvan de marketing begonnen is, het Pure M project (20.000 m²) van de Beherman groep aan het Mechels station en de ontwikkeling van 2.900 m² kantoorruimte in het Ragheno Business Park II door MG Real Estate.

“Tophuurprijzen voor kantoorvastgoed bedragen in Mechelen ongeveer 130 euro/m²/jaar en worden opgetekend in kantoorgebouwen bij het station, maar we sluiten een vermindering van die tophuurprijzen niet uit tot begonnen wordt met de bouw van het York Business Park en Pure M. Dat kan zorgen voor nieuwe topprijzen, want voor beide projecten werd een initiële vraagprijs van 150 euro/m²/jaar vastgelegd”, aldus DTZ.