immo4proDe reeds aangekondigde website voor Mechels bedrijfsvastgoed is woensdag op Realty, de beurs voor professionals uit de vastgoedsector, officieel gelanceerd en kan nu online worden geraadpleegd.

Het is een online immodatabank die nieuwe bedrijven of startende ondernemeningen op een toegankelijke manier een overzicht biedt van leegstaande bedrijfsruimtes of handelspanden in Mechelen. Per gebied met vastgoedaanbod kan je relevante extra info krijgen, zoals de stadsvernieuwingsplannen voor dat gebied, het aantal passanten in een winkelstraat enz.

De website werd opgezet door Immo4pro. “We hebben besloten om dit project te omarmen omdat we tot nu toe geen volledig overzicht hadden van beschikbare bedrijfsruimten in de stad”, zegt burgemeester Bart Somers. “Bestaande databases zoals Immoweb of Hebbes zijn immers niet gespecialiseerd in bedrijfsvastgoed. Sommige leegstaande kantoren of handelsruimten komen nooit op die sites te staan. Niet enkel het stadsbestuur, maar vooral bedrijven of ondernemers die zich graag in Mechelen willen vestigen, waren al langer op zoek naar zo’n overzichtswebsite. Deze tool kan voor hen het verschil maken.” Het stadsbestuur verwacht dat door de vlottere toegankelijkheid van het professioneel aanbod meer bedrijven de stap naar Mechelen zullen zetten.

“Wij krijgen heel wat aanvragen binnen van ondernemers die op zoek zijn naar een geschikte locatie om hun onderneming te starten. In het verleden hebben we al een aantal ondernemers naar Mechelen kunnen halen door ad hoc een lijst met beschikbare panden door te geven. Wij zijn dus overtuigd van het nut en effect van zulke database. Gezien het belang van de economie voor de slagkracht van een stad vind ik het onze plicht om ondernemers te begeleiden op hun immozoektocht”, zegt schepen van Economie Wim Jorissen.

Het aanbieden van de databank moet niet enkel het ondernemersklimaat van Mechelen ten goede komen. “We beogen nog een tweede effect. Deze tool kan ons helpen om de storende bedrijfsleegstand versneld weg te werken. Dat is door de economische crisis opnieuw een aandachtspunt geworden. Dat bleek recent nog uit een studie die de provincie liet uitvoeren. Wegwerken van bedrijfsleegstand en residentiële leegstand moeten hand in hand gaan”, vindt Bart Somers.