Foto Luc Hilderson.

Foto Luc Hilderson.

Eén dag na een gelijkaardig event in Bornem, organiseerde Voka – Kamer van Koophandel Mechelen dinsdagavond het ontmoetings- en netwerkmoment Voka@Heist. Zestig ondernemers namen deze uitgelezen kans op direct contact met de Heistse beleidsmakers te baat. Eerder op de dag hadden 36 ondernemers al deelgenomen aan een rondleiding langs enkele gemeentelijke diensten. Met de rondleiding wou het Heistse gemeentebestuur  aantonen dat ook een gemeente vandaag als een modern bedrijf moet worden gerund.

In CC Zwaneberg voegden zich later op de dag nog een dertigtal andere ondernemers bij het gezelschap voor het ontmoetingsmoment met een ruime delegatie van het Heistse college van burgemeester en schepenen.

Hen liet algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen verstaan dat Heist-op-den-Berg alvast de juiste wegen bewandelt. “In de voorbije drie jaar is het aantal zelfstandigen met 80 gestegen, het aantal ondernemingen met 102.  Die groei is hoger dan het Vlaams gemiddelde. Met zes procent zit ook de werkloosheidsgraad onder het gemiddelde van het arrondissement, wat zeven procent bedraagt. Er is een duidelijke stijging van het aantal vacatures waarneembaar, in de uitzendsector zelfs met eenenzeventig procent. Het succes van de recent gehouden jobbeurs bewijst dat er een goede samenwerking is tussen handelaars, industrie en de gemeente”, gaf hij aan.

De Heistse burgemeester Luc Vleugels benadrukte dat de kernontwikkeling in zijn gemeente vertrekt vanuit een creatieve economie: cultuur, horeca en winkelen. Inspelend op zijn boodschap dat de N10 een nieuw profiel aangemeten krijgt, onderstreepte Frédéric Achten het belang van een goede timing voor deze werkzaamheden. “Dat er de komende tijd voor het wegennet 55 onderhoudswerken en 52 structurele werken op het programma staan, is even slikken. Maar de gemeentelijke diensten doen er alles aan om de ongemakken zo klein mogelijk te houden”, benadrukte Luc Vleugels nog.

Na hem stond Gui Proost van IOK stil bij het toewijzingsbeleid bij bedrijventerreinen. Hij liet verstaan dat er nog twee terreinen beschikbaar zijn in de recentste KMO-zone Knotwilgenweg. Omdat nieuwe locaties afbakenen door de lokale waterhuishouding een moeilijke oefening is, is vooral het maximaliseren van bestaande zones volgens hem aan de orde.