Voka werkt MVO-charterprogramma bij

MVO Voka – Kamer van Koophandel Mechelen zet nog meer in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Om ondernemingen nog beter te kunnen begeleiden naar een meer duurzame toekomst, is het MVO-charterprogramma de voorbije maanden gefinetuned. “Dat is nu helemaal afgestemd op de actuele behoeften van organisaties en bedrijven, die in hun werking ook oog willen hebben voor zowel hun omgeving, hun klanten en stakeholders als hun eigen medewerkers”, aldus algemeen directeur Frédéric Achten. Volgens Voka – Kamer van Koophandel Mechelen is de actuele tendens gunstig en is het nu het ideale moment om werk te maken van een bijsturing van organisaties naar maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Enkele tientallen ondernemers hebben de afgelopen weken tijdens twee infosessies kunnen kennismaken met het vernieuwde MVO-charterprogramma. Een aantal organisatorische en inhoudelijke elementen van het programma zijn voor de cyclus 2015-2016 verfijnd. Het uitgangspunt is wel nog steeds hetzelfde: verder kijken dan louter het economische oogmerk en aandacht hebben voor maatschappelijke doelstellingen, om beter voorbereid de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.

“De opvallendste verandering ligt in het terugbrengen van drie verschillende charters rond MVO naar één charter, dat allesomvattend wordt”, zegt Frédéric Achten. Zo zullen er voortaan tien actiepunten centraal staan, die evenwichtig gespreid zijn over de domeinen People, Planet en Profit. Op die manier implementeren bedrijven onder begeleiding van de nodige experten verschillende duurzaamheidsmaatregelen in hun strategie en operationele werking.

Peter Queeckers, CEO van het Belgian Centre for Quality Management, wordt begeleider bij het uitvoeren van de actiepunten geënt op People en Profit. Laeti Lemahieu van Thimad, met 20 jaar ervaring in milieuadvies, blijft de deskundige voor het domein Planet. Samen zetelen zij ook in de evaluatiecommissie. Tot slot kunnen deelnemers vanaf de komende cyclus profiteren van een subsidie die tot 50% van de kosten dekt. Inschrijven kan tot eind februari.

In het verleden beslisten ondernemingen als groenteveiling BelOrta uit Sint-Katelijne-Waver, dierenpark Planckendael uit Muizen (Mechelen) en grondstoffenproducent voor de veevoederindustrie Impextraco uit Heist-op-den-Berg al over te gaan tot een duurzamere werking, geënt op het MVO-charterprogramma.

Voor wie een charterprogramma al meteen een grote stap is, zijn er actuasessies die gedurende twee uur een bepaald topic behandelen. Voor bedrijven die in de eerste plaats de ecologische voetafdruk willen verkleinen, is er het traject Less CO2. “Dit past ook mooi binnen het engagement van veel gemeenten om tegen 2020 klimaatneutraal te zijn.”