Voka: “niet staken maar verder werken aan toekomst”

voka-mechelenDe vakbonden organiseerden woensdag een actie in de Mechelse binnenstad. “Het was waarschijnlijk bedoeld om te lachen (woensdag is 1 april)”, zegt Voka in een reactie op de betoging die ook langs de kantoren van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen passeerde. Met de betoging protesteerden de bonden nogmaals tegen wat ze noemen de eenzijdige besparingspolitiek van de Vlaamse en federale regeringen.

“Eén ding staat vast: bij Voka – Kamer van Koophandel werd gewoon doorgewerkt, net zoals in de vele ondernemingen in de Mechelse regio. Je kan je dan ook afvragen of iemand wakker ligt van deze nutteloze acties. We werken beter met z’n allen samen aan de toekomst.”

Volgens Voka was de duidelijke lijn in de acties in het najaar de beperkte opvolging, aangezien in meer dan 80 procent van de bedrijven gewoon werd gewerkt. Dat was ook woensdag zo. “En dat is maar goed ook, want ook ondernemers werken volop verder en kijken vooruit naar de toekomst”, zegt algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen. “Ingrepen zijn dan ook nodig om opnieuw economische groei te realiseren. Dat is onze enige sociale zekerheid.”

“Vandaag moet onze maatschappij de rekening slikken van financieel en economisch wanbeleid van de laatste jaren”, stelt Frédéric Achten. “Er moet stevig worden gewerkt aan de toekomst. Alleen via echt overleg kan een consensus over de juiste oplossingen worden gevonden, waarbij iedereen in deze maatschappij zijn steentje kan bijdragen. Enkel economische groei kan ons redden en daarvoor moet elke betrokken partij verantwoordelijkheid opnemen.”

Voka – Kamer van Koophandel waarschuwt voor de negatieve effecten op langere termijn van zulke acties. “Dit is bijzonder schadelijk voor ons imago in het buitenland. Het aantrekken van nieuwe bedrijven, nieuwe klanten of nieuwe investeringen dreigt daardoor voor langere tijd negatief beïnvloed te worden. En dat komt de werkgelegenheid al helemaal niet ten goede.”