Ho Chi Minh City.

Ho Chi Minh City.

Voka-Kamer van Koophandel Mechelen is zaterdag vertrokken voor een achtdaagse missie naar Vietnam. Ook vertegenwoordigers van bedrijven uit het arrondissement nemen deel aan de missie. De jongste jaren is het economisch belang van Vietnam enorm toegenomen, onder meer dankzij de reputatie van de dong als stabiele munt, de opvallend jonge bevolking en een aantal vrijhandelsovereenkomsten. De missie van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen speelt in op de groeiende interesse in het land van water en bergen.

delegatieVietnamAan de economische missie nemen vertegenwoordigers van onder andere Syneton, Vermeiren-Princeps, Willemen Groep, Geodis, Belvina en HV Interieur deel. Tijdens het bezoek wonen de deelnemers onder meer een seminarie bij en zijn er B2B afspraken, een bezoek aan de haven, drie bedrijfsbezoeken en een netwerkevent op de ambassade. Manager International Business Petra Van Bouwelen leidt de ruime delegatie. “Vietnam is een land dat nooit slaapt en zich volop aan het opwerken is tot het productiepotentieel van China”, zegt Petra Van Bouwelen. “We krijgen hier boeiende getuigenissen van verschillende sprekers, waaronder de Belg Frank Vossen die hier vijf bedrijven leidt.”

Maandag hadden de deelnemers individuele business to business afspraken op maat van hun bedrijf. De broers Kevin en Robin Van den Broeck, zaakvoerders van respectievelijk Belvina en HV Interieur uit Heist-op-den-Berg, stapten zaterdag ook mee op het vliegtuig richting Ho Chi Minh City. “Belvina werkt al sinds 2003 op de import van in Vietnam vervaardigde goederen, zoals decoratie-artikelen. Bestaande samenwerkingen met Vietnamese fabrikanten lopen goed en we zijn ook tevreden over hun werk”, geeft Kevin Van den Broeck aan.

Ook Rudi Cleymans, zaakvoerder van Syneton in Bornem, maakt deel uit van de delegatie in Vietnam. “Na mijn reizen naar Silicon Valley en Shanghai/Singapore overtuigt deze missie me nog meer om de Vlaamse ondernemer te stimuleren over de Europese grenzen te kijken. Niet alleen kijken, ook beleven! Cultuur, het land, ondernemerschap moet je proeven. Europa mag niet verzinken in een fly-over zone. Ook Vlamingen moeten beseffen dat het elders snel evolueert. De jonge Vietnamese ondernemer die ik vanmorgen ontmoette, had er absoluut goesting in. Ook het contact met de medereizigers is verrijkend. Enkelen hebben al jaren ervaring in zakendoen met Vietnam.”