MECHELEN – Eind november waren er volgens de VDAB in de Mechelse regio 2.653 rechtstreeks gemelde openstaande vacatures. Om die te helpen invullen, organiseert Voka-Kamer van Koophandel Mechelen op donderdag 7 december bij Thomas More Mechelen een Talentenmarkt.

Het aantal vacatures in de regio ligt momenteel 19% hoger dan een jaar geleden, en uit de VDAB-statistieken blijkt duidelijk dat ondernemingen in de Mechelse regio vooral uitkijken naar bouwvakkers en bouwtechnici, schoonmaak- en onderhoudspersoneel en verkopers. Het vinden van werkkrachten met de juiste opleiding is voor bedrijven niet altijd even eenvoudig. Om daarbij te helpen, heeft werkgeversorganisatie Voka in samenwerking met de arbeidsbemiddelaars het Welt-traject gestart, dat gemotiveerde werkzoekenden en werkgevers door middel van werkplekleren en doorgedreven begeleiding dichter bij elkaar brengt.

In het kader van dit Welt-traject organiseert Voka – Kamer van Koophandel Mechelen op donderdag 7 december een Talentenmarkt, waar werkzoekenden, arbeidsbemiddelaars en bedrijven elkaar kunnen ontmoeten en ontdekken welke talenten bij welk bedrijf passen. Een dertigtal bedrijven hebben zich ingeschreven voor deze Talentenmarkt die in de namiddag plaatsvindt in campus Kruidtuin van Thomas More Mechelen.

Leer anders kijken

“De Mechelse Talentenmarkt focust vooral op motivatie en andere belangrijke soft skills van bestaande en nieuwe medewerkers”, geeft algemeen directeur Roel Dockx van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen aan.

“De aanwezige bedrijven krijgen de kans om kennis te maken met werkzoekenden die vooraf gescreend zijn op goesting om bij te leren en durf om zich via workshops kenbaar te maken aan de aanwezige werkgevers. Hopelijk leren de werkgevers ook anders te kijken naar talent, want zij moeten leren out-of-the-box te denken en handelen om werknemers te vinden en te behouden”, vult de Mechelse Welt-coördinator Vicky Van Wesemael aan. “Tegelijk kunnen ze kennismaken met lokale arbeidsbemiddelingspartners, die werkzoekenden met zeer uiteenlopende profielen begeleiden en eveneens bedrijven individueel kunnen ondersteunen bij het uitproberen van de verschillende formules voor werkplekleren.”