Frédéric Achten (rechts) op bezoek bij MICCI.

Frédéric Achten (rechts) op bezoek bij MICCI.

Een delegatie van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen bevindt zich nog tot 29 november in Maleisië en Singapore, samen met de Belgische handelsmissie olv prinses Astrid die de zakelijke contacten tussen deze landen en het onze moet bevorderen. Tijdens het eerste luik van de missie in Maleisië maakten de vertegenwoordigers van de Mechelse Kamer kennis met de lokale zakencultuur en de plaatselijke werkgeversorganisaties.

Op het openingscongres getuigden verscheidene Belgische ondernemers die actief zijn in Maleisië over hun ervaringen, wat voor een genuanceerd beeld zorgde. Zo zijn bedrijfsvergunningen in het land over het algemeen relatief gemakkelijk te verkrijgen in vergelijking met de buurlanden van Maleisië, al is het daarbij wel cruciaal om een beroep te kunnen doen op een netwerk. Verder zijn er ook weinig hindernissen om een vertegenwoordigingskantoor op te richten en krijgt de hightechsector in Maleisië heel veel steun van de overheid. Daar staat wel tegenover dat de energieprijzen in het land hoog liggen en de infrastructuur achterop hinkt.

Tijdens deze eerste dagen bracht de delegatie van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen ook een bezoek aan een aantal Maleisische werkgeversorganisaties, waaronder MICCI (Malaysian International Chamber of Commerce and Industry). Met een geschiedenis van 177 jaar is dat de oudste Kamer van Koophandel in het land. “Net zoals wij zet ook MICCI sterk in op de samenwerking tussen academische partners en het bedrijfsleven. Zo zoeken de bedrijven bijvoorbeeld actief de scholen op”, vertelt Frédéric Achten, directeur van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen die aan de missie deelneemt.

De delegatie bevindt zich nu in Singapore en daarna reist Frédéric Achten verder naar China. Daar brengt hij samen met een twintigtal Mechelse ondernemers een bezoek aan de Chinese topregio’s Chengdu, Hefei en Shanghai.