TCTVoka-Kamer van Koophandel Mechelen heeft dit seizoen van Bar International afgesloten met een topper: Nigeria. Sinds het najaar van 2013 biedt Bar International ondernemers maandelijks de gelegenheid om zich een beter beeld te vormen van de opportuniteiten in een ander land. Aan de aanwezige overheidsafgevaardigden van datzelfde land geeft dit event dan weer een goed beeld van de economische troeven van de Mechelse regio, aan de hand van een uitgebreid programma. Bar International Nigeria was woensdagavond een succes, met vertegenwoordigers van een dertigtal geïnteresseerde bedrijven. Dit was de laatste Bar International van het seizoen, en het concept wordt vanaf september verdergezet.

Voor Bar International in het teken van Nigeria was woensdag een delegatie van de Nigeriaanse ambassade in België aanwezig, met ambassadeur Ibrahim B. Rabiu.

Het programma bracht het gezelschap eerst voor een plechtige ontvangst naar het Mechelse stadhuis. Na de ondertekening van het Gulden boek en een overhandiging van een Mechels geschenk werd er koers gezet naar Willebroek. Aan boord van het schip Vrouwe Nele, het bedrijfsschip van ODTH, werd onder meer een presentatie gegeven over de dienstverlening van Flanders Investment and Trade en het waterwegennet van Waterwegen en Zeekanaal. Tijdens het bezoek aan de containerterminal van TCT en het magazijn van ODTH was de Nigeriaanse ambassadeur verrast door de goede samenwerking tussen beide bedrijven.

Voor de Nigeriaanse delegatie betekende deze Bar International een aangename ontdekking van het arrondissement Mechelen. “Ik kende Antwerpen en de Antwerpse haven wel, maar de Mechelse regio was mij onbekend”, zei ambassadeur Ibrahim B. Rabiu in een eerste reactie. “Ik ben danig onder de indruk van deze inland terminal en de bereikbaarheid ervan via Willebroek.”

Het avondprogramma had plaats in het Huis van de Ondernemer. Na een verwelkoming door algemeen directeur Frédéric Achten van Voka – Kamer van Koophandel Mechelen gaf ambassadeur Ibrahim B. Rabiu een blik op de economische context en zakelijke mogelijkheden in Nigeria.

Daarna was het de beurt aan Peter Van Blanckenberg, sales executive bij SGS GIS, met een uiteenzetting over het SONCAP Conformity Certification, dat noodzakelijk is om in Nigeria zaken te kunnen doen.

Gaspar Ndabi, Senior manager internationaal belastingrecht van PricewaterhouseCoopers, gaf meer uitleg over de belangrijkste fiscale aspecten van de Nigeriaanse markt en Chris Amssoms, executive VP – Business Strategies bij RISK Group of Companies, had het over hoe u uw investeringen in Nigeria het best kunt beveiligen.

Bob Desmet, exportmanager bij Frisomat, getuigde over zijn ervaringen op de Nigeriaanse markt.

De avond werd afgesloten met een netwerkreceptie met Nigeriaanse culinaire specialiteiten.