Voka focust op exportmogelijkheden naar Roemenië

voka-mechelenNa Bar International Bulgarije focust Voka – Kamer van Koophandel Mechelen opnieuw op Oost-Europa. Roemenië staat op woensdag 1 april centraal tijdens Bar International, dat ondernemers steeds de exportmogelijkheden in het besproken land en hun aspiraties voor investeringen ter plaatse helpt af te toetsen. Ondernemers kunnen contacten leggen met een Roemeense delegatie in het bijzijn van de Roemeense ambassadeur in België Stefan Tinca. Het uitgebreid programma laat de Roemenen bovendien kennismaken met de economische troeven van de Mechelse regio.

De dag begint met een rondleiding bij BelOrta in Sint-Katelijne-Waver, met uitleg over de werking van de grootste coöperatieve groenteveiling van Europa. Daarna trekt de delegatie naar het Mechelse stadhuis waar ze wordt ontvangen door schepen van Economie Wim Jorissen en het Gulden Boek wordt ondertekend.

Na de lunch gaat het gezelschap naar Willebroek. Het bezoek start en eindigt hier aan boord van de Vrouwe Nele die aanmeert aan de kade bij Waterwegen en Zeekanaal. De boot legt aan bij de containerterminal van TCT waar een bezoek aan TCT en ODTH is gepland. Tijdens de boottocht wordt een presentatie gegeven waarin het waterwegennet van W & Z, de containerterminal van TCT en het magazijn van ODTH centraal staan. Daarnaast worden ook de investeringsmogelijkheden in functie van de bovenlokale industrieterreinen in Noord en Zuid en het toekomstige tram- en European Market City project belicht.

’s Avonds worden de Roemeense delegatie en geïnteresseerde ondernemers uit het Mechelse ontvangen in het Huis van de Ondernemer door Voka-manager International Business Petra Van Bouwelen. StefanTinca, Roemeense ambassadeur in België, geeft een overzicht van de Roemeense economie en daarna volgt een toelichting over zakendoen in Roemenië door Dirk Timmerman, voormalig Vlaams Economisch Vertegenwoordiger in Roemenië voor Flanders Investment & Trade.

Roemenië-expert Daniel Ionescu, managing partner bij Larive Romania (i.s.m. Tryggr & Flemming), geeft vervolgens een uiteenzetting en er is tevens een getuigenis van ondernemer Michiel Kaag, manager ACT-Research, die ervaring heeft met de Roemeense markt.