politieDe lokale politie van de zone Mechelen-Willebroek heeft donderdagmorgen 14 vluchtelingen aangetroffen in een Spaanse vrachtwagen.

Donderdag rond 9 uur merkte een automobilist op de N16 in Puurs een vrachtwagen op waaruit briefjes werden gegooid. De automobilist hoorde in de truck ook mensen om hulp roepen.

“De getuige nam contact op met de 101-centrale en bleef de vrachtwagen volgen om de locatie aan de politiediensten te kunnen doorgeven”, zegt hoofdinspecteur Dirk Van de Sande, communicatieverantwoordelijke van de lokale politie Mechelen-Willebroek. “Bij aankomst van de vrachtwagen op zijn eindbestemming – een distributiebedrijf in Tisselt – werd hij opgewacht door medewerkers van de politiezone Mechelen-Willebroek, met bijstand van de zone Klein-Brabant. In de laadruimte van de vrachtwagen troffen ze 14 mannen aan, naar eigen zeggen van Syrische nationaliteit. Het ging om een Spaanse vrachtwagen die transport verzorgt tussen Spanje en België. De chauffeur is een 53-jarige man uit Oekraïne.”

In het bedrijf in Tisselt werden de 14 mannen door een dokter onderzocht en ontvingen ze de eerste medische zorgen. Ze waren in goede gezondheid, maar wel uitgehongerd. De lokale politie Mechelen-Willebroek bracht de mannen over naar het commissariaat in Mechelen waar ze werden opgevangen in een verwarmd lokaal, en eten en drinken kregen.

De chauffeur en de aangetroffen mannen werden ter beschikking gesteld van het parket en Dienst Vreemdelingenzaken in Brussel. Het is nog niet duidelijk of de chauffeur op de hoogte was van de aanwezigheid van de vluchtelingen in zijn wagen.