Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts heeft zijn Fietsinvesteringsplan uit de doeken gedaan. Het investeringsbudget voor de fiets stijgt naar een historische 300 miljoen euro verspreid over drie jaar. Dat komt tegen 2019 overeen met een stijging van 25 procent. Een groot aandeel van dat budget is ook voor fietspaden in onze regio weggelegd.

Zo is er voor de komende drie jaren 8,15 miljoen euro vastgelegd voor Heist-op-den-Berg. Dat zal gebruikt worden voor de aanleg van nieuwe fietspaden, het uitvoeren van voorbereidende studies en de onteigeningen voor toekomstige fietsprojecten. Stad Lier krijgt zo’n 6,13 miljoen euro, waarvan het grootste deel bestemd is voor de aanleg van een fietsostrade tussen Antwerpen naar Lier. Zo zal er een fietsbrug over de spoorlijn komen en een tunnel onder de R16. Sint-Katelijne-Waver kan rekenen op 723.000 euro waarvan het merendeel toekomt voor de aanleg van een kruispunt ter bevordering van de ontsluiting met bedrijventerrein Veiling Zuid. Voor Stad Mechelen wordt er 510.000 euro voorzien. Die zal voornamelijk dienen voor structureel onderhoud. Daarnaast gaat 330.000 euro naar het vernieuwen van het jaagpad langsheen het Kanaal Leuven-Dijle tussen de Hofstadebrug in Boortmeerbeek en de Lotelingenstraat in Muizen.

In Vlaanderen investeert minister Ben Weyts in meer dan 200 tracés langs de gewestwegen, samen goed voor zo’n 830 kilometer fietsinfrastructuur. Daarbovenop gaat er geld naar fietsverbindingen op jaagpaden en naar de ondersteuning van fietsprojecten op lokale wegen. “Het gros van de fietspaden is in handen van lokale besturen”, verklaart de minister. “Ik besef dat het ook voor hen niet vanzelfsprekend is om in tijden van besparingen extra te investeren. Daarom geven wij als Vlaamse Regering alvast het goede voorbeeld.” De nadruk van het Fietsinvesteringsplan ligt onder meer op tachtig nieuwe fietssnelwegen en het wegwerken van ontbrekende schakels.