VILS bouwt voor LifeScience Industry

veerleHet Mechelse VILS specialiseert zich in het ontwerpen en bouwen voor de LifeScience Industry. Het bedrijf, geleid door Veerle Soetewey en Ief Leroy, richt zich vooral tot starters en groeiers in de farma- en biotechindustrie. “We stelden vast dat er geen goede ondersteuning op maat bestond voor deze steeds groter wordende groep”, zegt Veerle.

VILS staat voor Versatile Intelligent Lifescience Solutions. Stichters Veerle Soetewey en Ief Leroy hebben samen meer dan 40 jaar ervaring in het ontwerpen en bouwen van installaties en productiegebouwen voor de farma- en biotechindustrie.

“Voor de grote internationale bureaus zijn starters en groeiers in deze sectoren te kleine en onzekere klanten. Die bureaus werken liever voor de grote namen. We ontwikkelden daarom oplossingen op maat van deze markt”, zegt Ief Leroy. “Daarbij vermijden we het creëren van bergen papier en durven we kritische vragen te stellen bij gekozen technische oplossingen. Ontwerpen op basis van een doorgedreven risico-analyse is vrij nieuw in deze industrie. Zo analyseerden we voor een chemiebedrijf de risico’s van hun productie-installatie. Dankzij onze analysetechniek en een goed doorgedreven ontwerp konden we meer dan een kwart van de investeringskost besparen. In een bereidingsapotheek reduceerden we de vereisten voor de ruimteclassificatie en brachten de geklimatiseerde oppervlakte tot de helft terug. Dat bespaart niet alleen een pak geld in de investering. Ook de uitbating wordt zo een stuk goedkoper. We specialiseren ons in het zoeken naar de essentie. Wat is er nodig, niet meer, niet minder.”

Dat werd ook de slogan van het jonge bedrijf uit Mechelen: We plan(t) the essential.

iefDat er vraag is naar hun nieuwe werkwijze bewijst de lijst van referenties die het bedrijf na amper 1 jaar werken al kan voorleggen. “We konden al heel wat bedrijven overtuigen”, legt Ief uit. “Sommige firma’s vragen ons voor een basisontwerp of -analyse of voor hulp bij het opstellen van een remediëringsplan na een gefaalde inspectie of audit. Andere vragen ons de plannen die door derden ontwikkeld werden kritisch tegen het licht te houden. We wijzen hen dan op de eventuele hiaten en risico’s zonder afbreuk te willen doen aan het harde werk. Wil de klant vervolgens verder gaan volgens onze strategie, dan kunnen we daarbij ondersteunen.”

Om het stijgende aantal opdrachten aan te kunnen, trokken de twee ingenieurs al enkele medewerkers aan, met profielen die beantwoorden aan de noden uit de sector. Dat moet de klanten verzekeren van een snelle dienstverlening.