VIL zet in op drones in logistiek

dronesDrones die pakjes afleveren bij de klant, dat is voorlopig nog toekomstmuziek. Maar drones die de voorraad opnemen in een magazijn of de materialen en machines op een buitenterrein controleren, ook op de moeilijk bereikbare plaatsen, dat kan sneller worden gerealiseerd. Daarom is het Vlaamse Instituut voor de Logistiek (VIL) zopas gestart met het project Drones in de Logistiek.

Met dit project wil het VIL samen met een aantal bedrijven meer duidelijkheid verschaffen over de praktische toepassing van drones of vliegrobotten in de logistiek. Er wordt bekeken waar de technologie staat, welke toepassingen reeds bestaan en welke voorraad- en transportactiviteiten mogelijk zijn. Tevens wordt onderzocht wat zowel technisch als economisch haalbaar is.

“Eén van de redenen waarom drones veeleer in een magazijnomgeving of op yards zullen worden gebruikt dan in het pakjesvervoer, is dat zij volledig op privédomein kunnen opereren. Er zijn dus veel minder wettelijke beperkingen”, aldus Tim Mais, die samen met Jan Merckx het VIL-project leidt.

In een eerste fase worden de toepassingsmogelijkheden van drones verkend, zowel op buitenterreinen als binnen het magazijn. “De potentiële functies zijn zeer gevarieerd. Drones uitgerust met camera’s kunnen bijvoorbeeld worden ingeschakeld voor klassieke inspectie- en beveiligingstaken op yards, of voor het controleren en inventariseren van containers. Maar ze kunnen evengoed snel kleine materialen naar een moeilijk te bereiken plaats van het terrein brengen”, legt Merckx uit.

Binnen het magazijn kunnen drones mogelijk ook worden ingezet, bijvoorbeeld om te helpen bij de inventarissen. Waarschijnlijk zijn er nog andere taken die ze kunnen uitvoeren. Daarom worden ook best practices in binnen- en buitenland bekeken.

“Drones worden al gecommercialiseerd, de cameratechnologie bestaat. Het VIL wil dieper ingaan op de technische en economische haalbaarheid van de inzet van drones, en operationele en investeringskosten beter kunnen inschatten. Dit project biedt de kans om concreet te weten welke procesoptimalisaties kunnen worden bereikt en welke meerwaarde de drones kunnen bieden”, voegt Merckx hieraan toe.

Bij twee bedrijven wordt een praktijktest uitgevoerd. Daaruit moet blijken welke technologie nodig is om drones concreet in te schakelen en welke voordelen ze effectief kunnen opleveren voor de logistieke sector.