Rachid (links) en Thomas.

Rachid (links) en Thomas.

Via Via Tourism Academy is samen met Oprit W Stad Mechelen uitgeroepen tot ESF-ambassadeur 2015 voor hun transnationaal project Café Herman. Een prettige stad vol diversiteit.

Café Herman zet etnische kleine ondernemers die moeilijk hun weg vinden binnen het sociaal economisch weefsel in de stad op weg om de juiste diensten te vinden. Café Herman personaliseert de dienstverlening en investeert in een relatie met de ondernemers. Mechelen is de pilootstad voor dit ESF-project dat via winkelbezoeken van een medewerker van de dienst economie probeert een vertrouwensband op te bouwen met een honderdtal etnische kleinhandelszaken. Die relatie loont: de multiculturele handelaars krijgen het gevoel dat ze er echt bijhoren in de stad, problemen met vergunningen worden geregeld en de handelaars nemen deel aan braderijen.

Rachid Tebani (44) is eigenaar van de Mechelse biowinkel Biomamma. Vanaf de zomer van 2013 kreeg hij regelmatig bezoek van Thomas Rottiers, ambtenaar van de dienst economie van de Stad Mechelen. Thomas introduceerde hem bij het lokale handelscomité, gaf informatie over alle evenementen waar handelaars aan kunnen deelnemen en sprak vooral duidelijke taal. Rachid: “De taal is voor mij als allochtone handelaar het grootste obstakel. Ook al heb je gestudeerd, als dat niet in het Nederlands was, blijft communiceren moeilijk.”

Door Thomas’ toedoen deed Rachid al twee jaar op rij mee aan de Mechelse kerstmarkt, een initiatief waarvan hij voorheen niet op de hoogte was. Rachid: “Momenteel helpt Thomas me ook om een vaste standplaats op de markt te krijgen. Nu moet ik op de wekelijkse marktdag voor dag en dauw in een café gaan zitten wachten tot er lotjes getrokken worden voor de open plaatsen. Eer ik dan mijn standje opgezet heb, zijn we twee uur verder en zijn er al heel wat marktgangers gepasseerd. Thomas heeft me uitgelegd hoe ik een aanvraag moet doen voor een vaste standplaats.”

Thomas: “Ik heb de afgelopen jaren 100 Mechelse allochtone handelaars in hun winkel bezocht. Ik help vooral door informatie te geven. Bij welke dienst moet je terecht voor welke vraag? Welke opportuniteiten zijn er om op in te gaan? Kerstmarkt, zondagsshopping rond eindejaar, de wekelijkse markt, braderijen etc.”

ESF (Europees Sociaal Fonds) – ambassadeurs zijn organisaties die via een ESF-project een uitmuntende methodiek of instrument ontwikkelden om de arbeidsmarkt in Vlaanderen te versterken. Het ESF hoopt dat hun producten andere organisaties inspireren om werken en tewerkstelling een boost te geven. Ze krijgen de nodige middelen om hun producten nog verder te verspreiden in Vlaanderen.