Verstraete-Vanhecke renoveert station Mechelen-Nekkerspoel

nekkerspoelDe Antwerpse firma Verstraete-Vanhecke is maandag in opdracht van de NMBS begonnen met de renovatie van het beschermde stationsgebouw Mechelen-Nekkerspoel. De NMBS investeert 2,6 miljoen euro om het gebouw met respect voor het verleden te renoveren en om te vormen tot een eigentijds stationsgebouw. Voor de reizigers in het station Mechelen-Nekkerspoel betekent dit een belangrijke comfortverhoging. De werkzaamheden duren ongeveer twee jaar.

Het stationsgebouw wordt zowel binnen als buiten volledig gerestaureerd. De gevel wordt gezandstraald en het gebouw krijgt een nieuw dak, isolatie en overal nieuwe vloeren. Ook de historische oorspronkelijke trap wordt zorgvuldig gerestaureerd. De vroegere grote wachtzaal is intact gebleven en kan na de restauratie opnieuw door de reizigers worden gebruikt. Het loket dat nu nog in een container is gehuisvest, komt opnieuw in het stationsgebouw. Verder komen er een buffet en publiek sanitair. De bovenverdieping wordt heringericht als kantoorruimte en zal worden verhuurd.

De reizigers zullen volgens de NMBS geen hinder van de werkzaamheden ondervinden. In 2018 kan het gerestaureerde stationsgebouw opnieuw worden gebruikt.

Het huidige reizigersstation van Nekkerspoel werd gebouwd in 1912 na de ophoging van de spoorweg. Het stationsgebouw in neo-Vlaamse renaissancestijl is sinds 11 maart 1993 beschermd als monument. Kenmerkend zijn de gecombineerde lijst- en topgevels van bak- en natuursteen op hoge sokkel met contrasterende speklagen, diamantkoppen, negblokken en topversieringen, een gevelbeëindiging met houten kroonlijst op klossen of natuurstenen aandaken en overwegend rondbogige muuropeningen.

De firma Verstraete-Vanhecke die de werken uitvoert, heeft heel wat ervaring op dit vlak. Ze werkte onder meer aan de restauratie van het Centraal Station en het Felixpakhuis in Antwerpen. In Mechelen restaureerde Verstraete-Vanhecke reeds Kasteel Emmaüs, het Oud Refugium van Sint-Truiden en de Stadsschouwburg.