Kabas, de eerste verpakkingsvrije kruidenier van Mechelen, gaat open op 3 maart. Het project werd gefinancierd met crowdfunding. Initiatiefneemsters Sofie en Anneleen, die ondertussen allebei hun vaste job hebben opgezegd en helemaal gaan voor Kabas: “We hebben zeker ons doel behaald met de crowdfunding. We mikten op 9.000 euro, en hebben uiteindelijk bijna 10.500 euro opgehaald. De goodiebags die we onze crowdfunders hebben beloofd, zullen bij de opening klaarstaan in de winkel.”

Bij Kabas koop je onder meer bulkproducten zoals bloem, zout, noten en kruiden. Je neemt ze mee in bokalen, dozen of zakken die je zelf meebrengt of die je bij je eerste bezoek in de winkel koopt en later opnieuw meebrengt als je komt shoppen. “Koffie haal je bij ons uit de bulkton en je kunt hem zelf malen.” Naast bulkwaar vind je bij Kabas ook nog huishoudproducten (bijvoorbeeld wasmiddelen), verse groenten en fruit en brood. Er zijn ook lokale producten, zoals de groentenootjes van PrincessGreen uit Sint-Katelijne-Waver.

In de toekomst kan het aanbod nog worden uitgebreid en aangepast. “Hier en daar zijn er een aantal zaken waarvan we droomden die we niet 100 % hebben kunnen realiseren, maar dat is altijd het verschil tussen dromen en realiteit bij het opstarten van een zaak, denk ik dan. Het grootste deel hebben we zeker kunnen waarmaken en daar zijn we toch al heel blij om.”

Wie voor het eerst wil gaan winkelen bij Kabas, kan op de website van de winkel op voorhand het aanbod bekijken en een boodschappenlijstje samenstellen.