Foto Joren De Weerdt.

Een jaar lang werd hard gewerkt aan de vernieuwing en uitbreiding van de BMW en MINI concessie Ottevaere op de Leuvensesteenweg in Boortmeerbeek. De werken naderen de voltooiing, en op 9 februari volgt de feestelijke opening. “Nu zijn we futureproof, met alle mogelijke services voor onze klanten, inclusief een eigen carrosserieafdeling, BMW i, carwash en bandenhotel”, zegt concessiedirecteur Davy Joos.

De plannen voor de uitbreiding ontstonden vijf jaar geleden. “We wilden de grote groei van onze twee merken ondersteunen en onze klanten meer service bieden”, vertelt Davy Joos. “We kozen voor een groot investeringsproject op dezelfde site, want onze strategische ligging in Boortmeerbeek, centraal tussen Antwerpen, Mechelen, Leuven en Brussel, is heel belangrijk. We hebben een paar jaar moeten wachten op de nodige vergunningen, maar het voordeel daarvan was dat we een goede workflow konden uitdokteren en onze plannen zeer goed konden uitwerken.”

Voor het project werd samengewerkt met Architeam uit Boortmeerbeek, architect Koen Verhoeven uit Antwerpen en aannemer Mathieu Gijbels. “We kozen voor deze aannemer omdat die gespecialiseerd is in industrie- en garagebouw. Voor HVAC deden we een beroep op Bumaco uit Rotselaar.”

Ottevaere koos resoluut voor een grote showroom, met een gevel van 94 lopende meter. “De klanten zijn tegenwoordig al zeer goed geïnformeerd wanneer ze bij ons binnenkomen. Ze gaan nog maar één keer naar een concessie, en dan vooral voor de look & feel van de wagens. Ervaren verkopers kunnen hen wijzen op de specificaties van de verschillende types. Het is onze bewuste strategie om zo veel mogelijk wagens in huis te hebben, zodat de klant kan vergelijken en een onderbouwde keuze kan maken. Onze verkopers zijn eigenlijk meer verkoopadviseurs.”

De werken gingen van start in januari 2016. Eerst werd een nieuw gebouw opgetrokken. Verkoop, administratie, receptie en aftersales verhuisden in augustus naar dit gebouw. Dan werd het oude gebouw omgevormd tot de nieuwe showroom voor MINI. In de nieuwe constructie hebben BMW en MINI een aparte showroom met de bijhorende huisstijl.

Ook het technische gedeelte van de concessie is klaar voor de toekomst. “Het atelier werd uitgebreid met 7 werkplekken. Recent werden vijf extra medewerkers aangeworven: twee voor de nieuwe carrosserieafdeling, twee voor de receptie en één polyvalente medewerker, die ook de carwash zal bedienen. In maart beginnen we tevens met een afdeling Premium Selection (tweedehandswagens) en ook daar zoeken we nog iemand voor.”

En er komt ook versterking vanuit de familie Ottevaere, want dit is nog steeds een familiebedrijf. Matthias Ottevaere, zoon van Dirk Ottevaere, stapt binnenkort in de zaak. “Het familiale karakter van Ottevaere leeft verder.”