BORNEM – Vanigro, wat staat voor Grondwerken Van Nieuwenhuyse uit Bornem, is door de Bouwunie uitgeroepen tot Motivator van het Jaar. Bornemnaar Karel Van Eetvelt kreeg tijdens dezelfde ceremonie de Gouden Baksteen voor zijn inspanningen voor het ondernemerschap en de bouwsector.

Tijdens het jaarlijkse evenement van de Bouwunie voor de bouwsector worden traditioneel drie bouwondernemingen onderscheiden met de prijs van Initiator, Innovator en Motivator van het Jaar. Vanigro uit Bornem werd uitgeroepen tot Motivator van het Jaar. “We hebben gezocht naar een werkgever met minder dan 20 werknemers die nog durft personeel tewerk te stellen, die zijn werknemers met hun talenten koestert en hen ook soigneert op een familiale wijze”, aldus het juryrapport. “Belangrijke voorwaarde was ook dat het bedrijf gebruikmaakt van minstens 1 sectoraal overuren-regime, in casu KB 213.”

Vanigro toont volgens het rapport veel respect voor zijn medewerkers. “De waarden van het bedrijf (respect voor elkaar, motivatie en werken in team) komen duidelijk tot uiting. De bedrijfsleiding staat erg dicht bij de mensen. Er wordt op regelmatige basis een gesprek gevoerd met de werknemers over hun welbevinden en prestaties. De HR-maturiteit van Vanigro is redelijk hoog voor een kmo met 10 medewerkers. Het bedrijf is zich bewust van de noodzaak van een goed personeelsbeleid, absenteïsme wordt goed opgevolgd en er is een beloningssysteem. Het potentieel van een kandidaat-medewerker is belangrijker dan de werkervaring. Mensen zonder ervaring krijgen kansen en worden opgeleid tot een volwaardige arbeider. In het algemeen is er weinig personeelsverloop, weinig tijdelijke werkloosheid en weinig verlet.”

Baksteen

De Gouden Baksteen, een soort lifetime achievement award, kende de Bouwunie toe aan Bornemnaar Karel Van Eetvelt, voormalig gedelegeerd bestuurder van Unizo en van de Bouwunie, waar hij ook secretaris-generaal was. “Tijdens deze jaren verdedigde Karel Van Eetvelt met veel succes de belangen van de bouwbedrijven en van alle ondernemers, omdat hij zeer sterk gelooft in hun belang voor de samenleving. Zijn inzet voor het ondernemerschap bekoorde ook de jury van de Gouden Baksteen.”